Spotlight

Zondag 28 mei 2017

Kris Phillips heeft een warme stem die in staat is om een verscheidenheid aan emoties en tempo’s op te roepen. Ondanks dat veel van de songs op zijn tweede album Dirty Wonder de potentie hebben om te behoren tot verschillende andere genres is het stilistisch gezien geworteld in country.
Het leven van Kris Phillips is als een countrysong. Geboren in West-Texas, groot gebracht door zijn grootouders in de Concho Valley en met een moeder die radio-discjockey was begon Kris gitaar te spelen op zijn 5e en songs te schrijven op zijn 6e. Op 18-jarige leeftijd verloor hij door verdrinking zijn beste vriend en vriendin in twee op zich zelf staande ongevallen. In de nasleep van deze tragedies heeft zijn muziek begrijpelijker een diepere resonantie aangenomen. Het werd hoe hij leven en hartzeer verwerkt.

Kris Phillips – Kat’s Song

Maandag 13 maart 2017

Hij is het best bewaarde geheim in Nashville en het zal niet lang meer duren voordat de grote labels in Music City in de rij zullen staan voor deze zanger en songwriter. Parker Willingham’s eerste single, All Over You, werd in mei 2016 uitgebracht en ontving positieve reacties. Parker reist regelmatig vanuit zijn woonplaats Niceville, Florida naar Nashville om te spelen in Music City’s toplocaties. De man is gezegend met een krachtige stem, met het bereik om te switchen van up-tempo songs naar bluesy en soulvolle ballades. De single was een opstap naar het 12-songs tellend album Got It All Right.

Parker Willingham – All Over You

Zondag 12 maart 2017

Toekomstige countrymuziek albums zullen niet veel beter worden dan dit prachtige album van Karen Jonas, een unieke singer-songwriter voor wie het sterrendom lonkt. Alle songs op haar debuutalbum ademen een kwaliteit van de hoogste orde uit. Haar liedjes zijn uitstekend, de arrangementen en de productie kunnen niet worden verbeterd. Country Songs is een album van grote schoonheid en dynamiek.

Karen Jonas – Country Songs

Zaterdag 11 maart 2017

In de populaire country muziek van dit moment zijn er een aantal artiesten die een grote hang hebben naar een traditionele aanpak van het genre met als doel de toekomst van het genre veilig te stellen. Een van die artiesten is Mo Pitney die een eigenaardig achterons liggend jaar achter de rug heeft, geen hitrecord op zijn naam en de uitgave van zijn debuutalbum Behind This Guitar genereerde nauwelijks aandacht in the States. En niet zonder reden, het album heeft geen onderscheidend vermogen, zal nauwelijks opvallen en is te afhankelijk van het stempel “echte country”.
Het beste nummer van het album is Clean Up On Aisle Five. De song vertolkt perfect de vrees en het verdriet bij het ontmoeten van die ex-partner waarop je nog steeds van houdt. In deze song is Pitney op zijn best, jammer dat er niet meer nummers als dit op het album zijn te horen.

Mo Pitney – Clean Up On Aisle Five

Vrijdag 10 maart 2017

Een voormalige ranchhand met een ruw randje en die het echte cowboyleven heeft geleefd dat is Luke Bell. Op zijn titelloze debuut-album voor Thirty Tigers staan traditionele countrysongs vol honky-tonk in de traditie van Dwight Yokam, J.P Harris en Roger Miller met Bakersfield twang, Wyoming roots en Nashville invloeden. De tien nummers vormen een aanstekelijk geheel met als uitschieters Sometimes en The Bullfighter.

Luke Bell – Sometimes & The Bullfighter

Woensdag 8 maart 2017

Singer-songwriter Casey Bones, Tasmanië, Australië, bracht in juni 2014 de EP Flesh & Bones uit. Op het vier songs tellende uitgave stonden behalve de titelsong ook het gevoelige Valentine, Waiting On The Day en Hard Times Lives As One. In 2016 kwamen de voornoemde songs met uitzondering van Hard Times ook voor op zijn derde studioalbum Lives As One. Een positief, spannend en sterk album.

Casey Bones – Flesh & Bones + Valentine

Maandag 6 maart 2017

Seattle, Washington is de thuishaven van de Celtic muziek groep Sea Star. De band is in 2007 opgericht door songwriter Fae Wiedenhoeft en gitarist Doug Hayman. Het debuut-album van het duo, SeaStar Blue, werd opgenomen in 2008 en in 2009 bracht het duo SeaStar Black uit met een mix van experimentele materiaal. Na enige personele wisselingen in de daaropvolgende jaren transformeerde het duo tot een 4-mans formatie bestaande uit oprichter van het eerste uur Fae Wiedenhoeft, Michael Falcone, Captain Chambers en Ron Allen. Van hun derde studio-album Never Go Back hebben wij de titelsong, een song waarin de zang van Wiedenhoeft raakvlakken heeft met het geluid van Alison Krauss & Union Station.

Sea Star – Never Go Back

Zondag 5 maart 2017

The Lord Have Mersey On My Soul is de titelsong van het nieuwste album van de in Nashville, Tennessee residerende band Lee Riley & The Lo Fi Broadcasters. Samen met Don’t Say You’re Leaving is het de meest aansprekende song van het album. Het is nagenoeg onmogelijk hun muziek te definiëren, het schuurt tegen Pokey LaFarge aan en bevat elementen van country-pop, gypsy, country-folk en tex-mex. Een aantrekkelijke mix die het album zeer zeker het luisteren waard maakt.

Lee Riley & The Lo Fi Broadcasters – The Lord Have Mersey On My Soul

Woensdag 1 maart 2017

Kristen Foreman is een singer-songwriter uit Lafayette LA. Komend uit het hart van Cajun Country, kwam ze al op jonge leeftijd in aanraking met de rijke cultuur van Louisiana en, hoewel ze daar zelf niet van was overtuigd, bestemd voor een mooie carrière in de muziek. Onlangs heeft Kristen haar eerste album Feather Tattoo uitgebracht, in het onderstaande nummer Ghost Of The Past bewijst deze jonge artiest haar ontegenzeggelijk groot talent. Haar stem is mooi, het bereik en helderheid zijn indrukwekkend en haar teksten tonen een volwassen rijpheid.

Kristen Foreman – Ghost Of My Past

Dinsdag 28 februari 2017

Cara Robinson, Ierse met bijbehorend accent, en Hat Fitz, een woest uitziende Aussie, vormen samen een onweerstaanbaar duo. Eerlijke rootsmuziek dat klinkt als een klok.

Hat Fitz & Cara Robinson- Lay Me Down

Maandag 27 februari 2017

Kyle Martin noemt zichzelf een originele rock’n’roll cowboy. De cultuur en levensstijl van het Amerikaanse Westen is een integraal deel van Martin zelf, hij groeide op in de woestijnen van South Central New Mexico, speelde de met whiskey doordrenkte “Two Steppin” muziek voor mensen die hard werken. Hij heeft een honkytonk en een rock’n’roll hart, met een al op jeugdige leeftijd ontwikkelde liefde voor de muziek van Jerry Lee Lewis en Chuck Berry. Martin speelt het hard, dat zit in zijn bloed zoals te horen is op zijn tweede album Alien Cowboy.

Kyle Martin – 2 Big Holes

Zondag 26 februari 2017

Elvis Presley heeft een aantal songs van Bob Dylan gecoverd waaronder Tommorrow Is A Long Time die hij 26 mei 1966 opnam in de RCA B-Studio in Nashville. Van deze opname zou Dylan later zeggen: the one recording I treasure the most.

Bob Dylan – That’All Right / Elvis Presley – Tomorrow Is A Long Time

Woensdag 22 februari 2017

Een tokkelende gitaar en een uitstekende en klassieke countrystem krijgen al snel gezelschap van zingende engelen in de song There’s A Pattern In The Blood. Het is een prachtige opening van het debuut-soloalbum van Chuck Westmoreland. Deze uit Portland, Oregon afkomstige artiest roept met zijn songs een scala van emoties op. Westmoreland bewijst met dit album een uitstekende songwriter te zijn die een aantal uitstekende teksten en gevarieerde melodieën op dit helaas negen songs tellende album heeft geproduceerd. Hij staat ongetwijfeld aan het begin van een lange en succesvolle carrière.

Chuck Westmoreland – There’s A Pattern In The Blood

Maandag 20 februari 2017

Texaanse country singer-songwriter Kevin Fowler is trots op zijn land en dat laat hij horen op zijn nieuwste album Coming To A Honky Tonk Near You met de song Texas Forever. In het nummer bezingt Flower op een bloemrijke manier alles wat The Lone Star State maakt tot wat het is, van “ghost in the alley of some 6th Street bar” tot “red Corpus sunset” en natuurlijk “the prettiest girls you’ve ever seen in your life.”

Kevin Flower – Texas Forever

Zondag 19 februari 2017

Na de eerste uitgave in 2012 van Mercyland, Hymns For The Rest of Us (Mercyland Records) heeft producer Phil Madeira in 2016 Volume II geproduceerd. Voor deze uitgave heeft Madeira opnieuw een uitgelezen gezelschap van muzikale vrienden om zich heen verzameld die een positieve boodschap willen brengen in een tijd dat het is te overwegen om de idealen van mensen die hun tent aan de linkerzijde van het veld zetten nieuw leven in te blazen.
Het hoogtepunt van het album is Kyrie van Emmylou Harris & John Paul White, een oprecht emotioneel en hoopvol verhaal met herinneringen aan de tijd dat er voor de behoeftigen wordt gezorgd.

Emmylou Harris & John Paul White – Kyrie

Donderdag 16 februari 2017

The Heavy Wait is pas het tweede album die David Simard heeft opgenomen maar heeft de zelfverzekerde uitstraling van iemand die al veel ervaring heeft in het maken van albums. De songs zijn, in de wijze waarop Simard zijn veelzijdige stem gebruikt en de vaak voor countrymuziek ongebruikelijke arrangementen, omgeven met een griezelige soms zelfs sinistere sfeer.

David Simard – Cat’s Cradle

Woensdag 15 februari 2017

Met zijn nieuwe album Cosmic Hallelujah is Kenny Chesney gegroeid als schrijver en als artiest volwassen geworden. De songs en zijn stem zijn van een grotere diepte dan in zijn jonge jaren. Jezus and Elvis is het beste nummer van het album. Geschreven door de grote Matraca Berg, Hayes Carll en Allison Moorer die ook de achtergrondzang voor haar rekening neemt.

Kenny Chesney – Jesus And Elvis

Dinsdag 14 februari 2017

Rare Breed is de titel van het nieuwe album van Jordan Allen & The Bellwethers, een americana/folk band uit London, Kentucky. De band bestaat uit Jordan Allen (gitaar, drum, tambourine, zang), Justin Riley (banjo, harmonica, dobro, achtergrondzang, Josh Propst ( cello, mandoline, achtergrondzang)en Nolan Bramschreiber (basgitaar) en is sinds 2013 actief in de americana/folk-scene.

Jordan Allen & The Bellwethers – Leave It Alone

Vrijdag 10 februari 2017

Indie folk rockmuzikanten Red Sammy & Some Charming Trespassers hebben enkele bijzondere songs op hun nieuwste release, True Believer, uitgebracht. Om een pagina uit het songbook van Tom Waits als inspiratiebron te nemen is een uitdaging waarbij de kans groot is dat het op een mislukking uitdraait. Dit is zeker niet het resultaat met True Believers, een verzameling van acht songs die aanvoelen als een terugkeer naar een dichtbij liggend verleden, een reis naar de sporen van je leven. Adam Trice is Red Sammy, zijn teksten en melodiëen zijn geïnspireerd, eenvoudig en down to earth. Some Charming Trespassers is een band met begenadigde musici waaronder Sarah Kennedy (viool), John Decker (resonator) en Rebecca Edwards (backing vocals), die met de hulp van de dunne arrangementen, een eenvoudige rol spelen in het succes van dit album. Ze zijn de elementen die de muziek laat zweven.

Red Sammy & Some Charming Trespassers – Caribou

Dinsdag 7 februari 2017

JD Hutchison is muzikant en musicus. Op 75-jarige leeftijd en na aandringen van vrienden en fans nam Hutchison, na een leven vol muziek en bijbehorende reizen en in zijn thuishaven Athens, Ohio genietend van zijn welverdiende rust, een aantal nieuwe songs op. Het resultaat YOU AND THE WORLD OUTSIDE ! mag er zijn, een uitstekend album. JD is een unieke artiest die prachtige songs schrijft en een fantastische muzikant, instrumentalist en zanger is.

J.D. Hutchison – I Pity The Son And Daughter

Maandag 6 februari 2017

Trailer Park Life is het debuut-album van de uit Birmingham UK afkomstige countryband. Er zijn coverbands die niet imiteren, die niet kunnen imiteren, maar de songs verder ontwikkelen. Songs uit de nooit opgedroogde bronnen van de Amerikaanse Indie-songbook worden door deze 4-koppige band op een unieke originele manier vertolkt.

Independent Country – Blues From A Gun, Made Of Stone, Getting Away With It & This River Will Never Run Dry

Donderdag 2 februari 2017

Het Canadese country-duo High Valley houden op hun debuut-album Dear Life vast aan traditionele geluiden maar onderwijl verkennen ze de invloeden van americana, rock en pop. Songs vol inspiratie, hartstochtelijke verlangens en hun muzikale reis maken het album tot een productie met een eigen geluid die in contact blijft de country roots van het duo Brad and Curtis Rempel.

High Valley – Dear Life

Woensdag 1 februari 2017

Gutter Creek werd begin 2014 opgericht door multi-instrumentalist Robo Spitters. Na een lange periode van experimenteren met verschillende muziekstijlen keerde Spitters terug naar zijn muzikale roots en begon met het schrijven van nieuwe songs. Gutter Creek was geboren, muzikale partners Mario Sprong, Marc Heusshen en JJ Malved sprongen op de wagen met als resultaat de albums The Devil’s Out Fishing (2014), gevolg door Stripped Bare (2016). Deze voor mij totaal uit de lucht vallende Rotterdamse band heeft met deze albums twee magnifieke albums geproduceerd met invloeden van folk, blues, country en gospel waarin het verslavende geluid van de banjo mij kippenvel bezorgd.

Gutters Creek – The Devil’s Out Fishing

Gutter Creek – Stripped Bare

Dinsdag 31 januari 2017

Ik heb in de jaren ’90 tijdens de hoogtijdagen van Garth Brooks zijn muziek nooit kunnen waarderen, te glad en met weinig inhoud. Het geluid op Gunslinger, zijn nieuwste en tiende studio-album, klinkt erg enthousiast maar de songs zijn vlak, missen diepgang en kunnen het album niet redden.

Garth Brooks – Friends In Low Places

Maandag 30 januari 2017

Het is voor mij een paar jaar geleden dat ik Faith Hill op het netvlies, om eerlijk te zijn had ik haar helemaal uit het oog verloren. Tot voor een paar weken geleden plots uit het niets een nieuw album op de spreekwoordelijke mat lag. Geen nieuw werk maar een compilatie van songs die eerder uitkwamen op diverse albums van Hill’s en die niet als singles zijn uitgebracht. De verrassing zit in de drie niet eerder uitgebrachte songs Boy, Why en Come To Jesus.

Faith Hill – Why

Zondag 29 januari 2017

Deze prachtige verzameling songs komen uit Pennsylvania en staan op het 3e album van Caroline Reese en haar band, The Drifting Fifth; elf op akoestische uitgangspunten gebaseerde songs waarin de beste elementen van folk, country/alt-country en recht door zee rock & roll samen zijn gevoegd. Tenderfoot is een logische titel voor het album; de tederheid in Reese’s stem gemengd met onstuimig en gepassioneerde instrumentatie zijn perfect in balans.

Caroline Reese – Screen Doors & Snake Eyes

Zaterdag 28 januari 2017

Singer/songwriter Brenn Hill zingt niet alleen over het Amerikaanse Westen, voor iemand die de tijd neemt om te luisteren opent hij zijn hart. Zijn songs vertellen het verhaal van een persoonlijke reis en de liefde voor zijn geboortegrond. Brenn Hill is een waarnemer en verteller van het geromantiseerde Westen met de beproevingen van het leven als inspiratiebron.

Brenn Hill – Riding Job

Woensdag 18 januari 2017

Het zesde album Perish In The Light van Canadese singer-songwrite Trevor Alguire is een prachtige plaat. De songs liggen goed in het gehoor, Alguire heeft iets te vertellen en hij gaat, daarbij ondersteund door sterke arrangementen, de diepte in. Luister naar de aangrijpende, intens dramatisch en beklijvende sfeer in My Sweet Rosetta, een prachtig emotioneel duet met Catherine MacLellans.

Trevor Alguire – My Sweet Rosetta

Zondag 15 januari 2017

Op dit nieuwe buitengewoon debuutalbum Heart Creek van Pony Hunt zijn elementen van blues, country, oldtime hillbilly, 1950 en ’60 meisjesgroepen en een vleugje rhythm and blues te vinden. Deze genres zijn op een unieke manier gemixt tot een enorm aantrekkelijk en bijna verslavend geheel.

Pony Hunt – Texas Jungle

Zaterdag 14 januari 2017

Voormalige frontman Justin Wells van Fifth On The Floor heeft met zijn debuut solo-album Dawn In The Distance een geweldig stuk muziek op de plaat gezet. Moderne “outlaw” countrymuziek met uitstekende teksten, inventieve en onvergetelijke melodieën en arrangementen. Justin Wells heeft met dit album zijn muzikale habitat gevonden.

Justin Wells – Going Down Grinnin & The Dogs

Donderdag 5 januari 2017

Gretchen Peters, één van mijn favoriete zangeressen, bracht in 2012 haar album Hello Cruel World uit. Van deze CD is Dark Angel, die ze samen met Rodney Crowell ten gehore brengt, een nummer met een scherpe en treffende tekst waarin de kern van haar werk, opkomen voor de kwetsbare mens, sterk tot uiting komt. Prachtig !!!!!

Gretchen Peters & Rodney Crowell

Woensdag 4 januari 2017

Onder de bezielende leiding van producer Matt Rovey heeft Dean Brody in oktober vorig jaar een uitmuntend album, Beautiful Freakshow (Open Road Records), uitgebracht. Ik heb zijn 5 voorgaande albums nog eens gedraaid en dit album is wat mij betreft het beste wat Brody tot nu toe heeft gedaan. Deze tien songs tellende productie neemt je mee naar elk aspect van het leven. Ontluikende liefde in Blueberry Sky en Little Blue Volkswagen, het jeugdig onstuimige Soggy Bottom Summer en het vol levenswijsheid zittende Time. Dean Brody laat met Beautiful Freakshow zien wie hij werkelijk is.

Dean Brody – Little Blue Volkswagen

Dinsdag 3 januari 2017

Deze ode aan Hank Williams, geschreven door Keith Whitley, van countryzanger Curtis Grimes is afkomstig van zijn album Undeniably Country. Curtis Grimes is een uit Oost-Texas afkomstige country-zanger die regionaal grote bekendheid geniet.

Curtis Grimes – Everything Hank Did

Maandag 2 januari 2017

Authenticiteit is moeilijk te definiëren en vaak, in de muziek in het bijzonder, zit je er behoorlijk naast. Toch is het moeilijk om Chris Knight niet authentiek te noemen. Hij kleedt, praat, schrijft en zingt als precies zoals hij is: een jongen uit kleine stad (Slaughters) West-Kentucky die luisterend naar muziek en daarin een manier vond om te praten over zijn leven, zijn wereld en de mensen die die bevolken. Een bijzondere artiest en mens.

Chris Knight – It Ain’t Easy Being Me & Down The River