The Rose Of Allendale

The Rose Of Allendale

Het verhaal van “The Rose of Allendale”  heeft zijn oorsprong in het Engelse gehucht Allendale, gelegen in het graafschap Northumberland in het noord-oosten van Engeland. In vroeger dagen wel het middelpunt van het Britse rijk genoemd.
Tegenwoordig is Allendale een dorp met plm. 2100 inwoners en ligt in het district Hexham.
Rond 1835 werd de song geschreven door Charles Jeffreys en Sidney Nelson en is dus geen, zoals veel mensen geloven, Schots of  Iers volksliedje.

Het is een afscheidslied van een soldaat die ten strijde trekt en zijn geliefde “roos” moet achterlaten. Hoe tragisch.

In de loop van de geschiedenis onderging de song een aantal tekstuele wijzingingen en is behalve onder de oorspronkelijke titel ook verschenen als “The Rose of Allandale”, “Sweet Rose of Allandale’ en The Rose of Alalndale”.

“The Rose of Allendale” is door de jaren heen door veel artiesten op de plaat gezet, de vroegste uitvoering die wij konden vinden is die van The Corries van hun LP “A Littel of What You Fancy” uit 1973.
The Dubliners, Mary Black, Paddy Reilley, Harvey Reid, Louise Morrissey, The Alexander Brothers en The Brighton Taverners zijn een paar van de artiesten die deze song opnamen.
Het was eveneens de theme-song voor de film “Loss” van regiseur Maris Martinsons uit 2008 waarin het werd gezongen door Anne Jennings-Taucine.

Onze favoriet is de magnefieke uitvoering van Paddy Reilly. Ook Mary Black, The Corries, The Alexander Brothers, Sean Cannen & The Dubliners en The Brighton Taverners namen luisterwaardige uitvoeringen op die wij jullie niet willen onthouden.


bronnen: wikipedia, www.acousticmusicarchive.com, www.woodpecker.com en www.allmusic.com