Stand By Me

Stand By Me

Volgens de documentaire “History of Rock ‘n’ Roll” was Ben E. King niet voornemens om het door hem geschreven “Stand By Me” zelf op te nemen. King had het volgens eigen zeggen geschreven voor The Drifters die er van afzagen om het op te nemen, later kregen ze daar spijt van en namen het nummer alsnog op. Na de opnamesessie van “Spanish Harlem” had King nog wat studiotijd over en de producenten van de sessie, Jerry Leiber en Mike Stoller, vroegen of hij nog meer nummers had. King speelde “Stand By Me” op de piano voor hen. Ze vonden het een aantrekkelijk nummer en riepen de studio-muzikanten terug naar de opnamestudio om “Stand By Me” op te nemen. King werdt voor het schrijven van dit nummer geinspireerd door “Lord Stand by Me” van The Staple Singers.

Mike Stoller heeft over deze sessie andere herinneringen:

“I remember arriving at our office as Jerry and Ben were working on lyrics for a new song. King had the beginnings of a melody that he was singing a cappella. I went to the piano and worked up the harmonies, developing a bass pattern that became the signature of the song. Ben and Jerry quickly finished the lyrics”.

Het feit dat arrangeur Stan Applebaum onmogelijk in zo’n korte tijdspanne de vioolpartij aan het einde van het nummer kon schrijven alsmede het kopieeren en verspreiden daarvan, ondersteund deze minder dramatische versie van de gebeurtenissen tijdens de opnamesessie van 27 oktober 1960. De personle bezetting bestond uit Romeo Penque op sax, Ernie Hayes op piano, Al Caiola en Charles McCracken op gitaar, Lloyd Trotman op bas, Phil Kraus op percussie en Gary Chester op drums.


The Staple Singers / Lord Stand By Me – Ben E King

Hoe dan ook, King’s opname werd in 1961 als single uitgebracht met op de B-kant “On The Horizon”, ging rechtstreeks naar # 1 op de R&B hitlijsten en was tweemaal een top tien hit op de Amerikaanse hitlijsten, de eerste maal in 1961 toen het piekte op # 4 en een tweede maal in 1986, een re-release die samenviel met de verschijning van de film “Stand By Me” waarin het de theme song was, toen het piekte op # 9. In dat jaar was het ook te horen in een reclame voor Levi Jeans.
Het nummer werd, twee jaar na de single, in 1963 voor het eerst uitgebracht op een langspeler uitgebracht en wel op King’s LP “Don’t Play That Song”.
“Stand by Me” is gerangschikt als 122e op de Rolling Stone’s lijst van de 500 Greatest Songs of All Time. In 1999 noemde BMI het als de vierde meest-uitgevoerde nummer van de 20e eeuw, met ongeveer zeven miljoen optredens.
Op 27 maart 2012 heeft de Songwriters Hall of Fame aangekondigd dat “Stand By Me” zijn 2012 Towering Song Award ontvangen en dat King zou worden geëerd met de 2012 Towering Performance Award voor zijn opname van het nummer.

Cover versies

Van dit nummer zijn er meer dan 400 versies op de plaat gezet, de belangrijkste artiesten daarvan zijn:

Led Zeppelin, The Drifters, Jimi Hendrix, Max Romeo, Little Milton, Spyder Turner, Adriano Celentano, The Searchers, Muhammad Ali, Billy Joe Royal, Otis Redding , John Lennon, Ry Cooder, Mickey Gilley, Mink DeVille, The Gaslight Anthem, Maurice White , Alvin and the Chipmunks, Pennywise, Ronnie Milsap, Gigi D’Agostino en Seal. Van deze artiesten en hun uitvoeringen van het nummer hebben we hieronder een aantal geselecteerd waaronder onze favoriete uitvoering van Ry Cooder.


Led Zeppelin – The Drifters


Jimi Hendrix – Max Romeo


Little Milton – Spyder Turner


Adriano Celentano – Otis Redding


John Lennon – Ry Cooder


Mickey Gilley – Mink DeVille

Songtekst

Stand By Me (Ben E King, Jerry Leiber & Mike Stoller)

When the night has come
And the land is dark
And the moon is the only light we’ll see
No I won’t be afraid, no I won’t be afraid
Just as long as you stand, stand by me

And darlin’, darlin’, stand by me, oh now now stand by me
Stand by me, stand by me

If the sky that we look upon
Should tumble and fall
And the mountains should crumble to the sea
I won’t cry, I won’t cry, no I won’t shed a tear
Just as long as you stand, stand by me

And darlin’, darlin’, stand by me, oh stand by me
Stand by me, stand by me, stand by me-e, yeah

Whenever you’re in trouble won’t you stand by me, oh now now stand by me
Oh stand by me, stand by me, stand by me

Darlin’, darlin’, stand by me-e, stand by me
Oh stand by me, stand by me, stand by me