St. James Infirmary

St. James Infirmary

Hans Theessink de in Enschede (5 april 1948) geboren en in Wenen woonachtige Nederlandse bluesgigant nam dit nummer op in de zomer van 2002 in de Tonstudio te Ollersbach, Oostenrijk. Het nummer verscheen op het in 2003 uitgebrachte album “Songs of the Southland” (Blue Groove BG0061).
St.James Infirmary is een Amerikaans volkslied, geschreven door Joe Primrose (Irving Mills) die zich liet inspireren door een 18e eeuws traditioneel Engels volkslied “The Unfortunate Rake” ook wel bekend als “The Unfortunate Lad” of “The Young Man Cut Down His Prime”. Het nummer handeld over een zeeman die al zijn geld verkwanselt aan hoeren en tot overmaat van ramp ook nog sterft ten gevolge van een geslachtsziekte.
De verschillende versies van “St.James Infirmary” hanteren allemaal dit thema van verderfelijke zonden en de teksten hebben zonder uitzondering een moraliserende strekking. De titel van de song refereert naar de in de late middeleeuwen in Londen ter bestrijding van lepra gevestigde stichting St.James Hospital. Later in 1532 werd op het landgoed door Hendrik VIII het St. James Palace gebouwd.

De eerste opname van dit nummer dateert van 12 december 1928, jazzlegende Louis Armstrong had er in 1929 veel succes mee, het nummer was erg populair in die tijd.

Coverversies

Heel wat orkesten en artiesten namen “St.James Infirmary” op in hun repertoire. Op onze zoektocht door muziekland kwamen wij van dit nummer meer dan 250 uitvoeringen tegen. Het overgrootte deel komt voor rekening van uit de jazzscene afkomstige orkesten en artiesten, maar ook de de blues-, folk-, country- en pop/rockscene zijn goed vertegenwoordigd. Bekende namen uit deze categorieën zijn o.a. Bobby “Blue” Band, Jackie Wilson, The Ventures, Lou Rawls, Alex Haevey, Hugh Laurie, Jerrie Kennedy, Roosevelt Sykes, Cisco Houston, Cary B.B. Coleman, Doc Watson, Jerry Reed, Dave van Ronk, Arlo Guthrie, Roger McQuinn, The Animals, Van Morrison, Tom Jones, The Doors en Joe Cocker.


Ook (voor ons) onbekende talenten als o.a. Chris Jones, Dusty 45s, Vox, Sam Hilton, Snook Eaglin, Zephyr en Johnny Kendall & The Heralds namen het nummer op.

Deze uit Amsterdam afkomstige band noteerde er in 1964 een grote hit mee in Nederland, het nummer stond maar liefst 15 maanden in de hitparade.

Songtekst

Er zijn veel verschillende teksten van het nummer bekend, deze vele tekstvarianten behielden wel de moraliserende strekking van de oorspronkelijke tekst van Joe Primrose. Wij beperken ons tot het publiceren van de teksten zoals deze door resp. Louis Armstrong en Hans Theessink werden opgenomen.

Pages: 1 2 3 4