Reconsider Baby

Reconsider Baby

Onze song van deze week is het blues-nummer “Reconsider Baby” in 1954 geschreven en opgenomen door Lowell Fulson. Uitgevoerd in de West-Coast blues stijl, werd het de eerste Fulson’s hit voor Checker Records, een dochteronderneming van Chess Records. “Reconsider Baby” is uitgegroeid tot een standaard van de blues en is opgenomen door tal van blues- en andere artiesten.
Het nummer, die wel een “meedogenloze mid-tempo blues” is genoemd, heeft een twaalf-bar structuur met prominente gitaar-solo’s van Lowell Fulson. Het nummer werd op 12 September 1954 opgenomen in Dallas, Texas onder leiding van Leonard Chess’ medewerker en Jewel Records eigenaar Stan Lewis. Begeleiders van Fulson die zang en gitaar voor zijn rekening nam, waren leden van de Ray Charles’ band David (Fathead) Newman op tenor en sax en Leroy (Hog) Cooper op bariton-sax, plus onbekende artiesten op trompet, trombone, piano, bas en drums. Het nummer, met op de B-side “I Believe I’ll Give It Up”” werd een grote hit en verbleef gedurende vijftien weken in 1954 en 1955 in de Billboard R & B hitlijsten met als hoogste notering nummer drie. In 1993, werd oorspronkelijke opname van Fulson opgenomen in de Blues Foundation Hall of Fame in de categorie “Classics of Blues Recordings”. Het lied is ook opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame’s lijst van de “500 Songs that Shaped Rock and Roll”.

Origineel 1954 – Live 1963 – Live 1980

Cover versies

Veel blues- en andere artiesten werden door het nummer geinspireerd en hebben Lowell Fulson’s “Reconsider Baby” ook opgenomen. In 1960 nam Elvis Presley het op voor zijn “Elvis Is Back!” album. Van Presley bestaat een eerdere opname van het nummer die op 4 December 1956 tijdens een jamsessie bij Sun Studio met Carl Perkins, Jerry Lee Lewis en Johnny Cash, later bekend als de “Million Dollar Quartet”, heimelijk werd opgenomen. Ook werden een aantal live- versies de jaren 1960 en 1970 tijdens zijn befaamde optredens opgenomen. Andere versies zijn onder andere die van Bobby Bland (1964-“Ain’t Nothing You Can Do”); Magic Sam (1966-als “Hate To See You Go” van het album “Magic Touch”), Johnny Guitar Watson, Little Milton, Lurrie Bell, The Charles Ford band, T-Bone Walker, Ike & Tina Turner (1969-“Outta Season”); Freddie King (1972-“The Texas Cannonball”), Eric Clapton (1994-From The Craddle”), Robin Trower (1994-“20th Century Blues”) en Joe Bonamassa (2004-“Had To Cry Today”).


Elvis Presley – Joe Bonamassa – Eric Clapton

Ike & Tina Turner – Johnny Guitar Watson – Lurrie Bell

Songtekst

Reconsider Baby (Lowell Fulson)

Well so long
Oh how I hate to see you go
Yes so long
Oh how I hate to see you go
Well the way that I will miss you
Child, I guess you’ll never know

We’ve been together so long
To have to separate this way
We’ve been together so long
To have to separate this way
Well I’m gonna let you go ahead on baby
Pray that you’ll come back home some day

Play the blues boys, play the blues
One more time

You said you once had loved me
But now I guess you’ve changed your mind
You said you once had loved me
But now I guess you’ve changed your mind
Why don’t you reconsider baby
Yourself just a little more time

bronnen: wikipedia – elvis presley “a life in music”