Pilgrim

Pilgrim

Van het album The Mountain (1999) van Steve Earle, hebben wij deze week Pilgrim als song van de week gekozen, naar onze bescheiden mening de beste song van het album. Samen met talentvolle gastartiesten zoals Emmylou Harris en Iris Dement (zang), Jerry Douglas en Gene Wooten (dobro), Sam Bush (mandoline) en Stuart Duncan (viool) produceert Earle hier met een van de beste bluegrass band The Del McCoury Band en bijgestaan door Marty Stuart, Gillian Welch en John Hartford, de perfecte uitvaart-song, een tijdloze klassieker waarmee Steve Earle The Mountain bereikt.
Steve Earle beschrijft in de song onze eigen reis door dit leven en onze sterfelijkheid in een melancholische melodie die de gehele ruimte doet vullen, de wereld lijkt een klein beetje gelukkiger.

Cover versies

Om onbegrijpelijke redenen werd Pilgrim slechts door drie artiesten gecoverd, de Ierse singer-songwriter Susan McKeown zingt het regelmatig tijdens haar optredens, Dick Staber nam het op voor zijn album Just The Two Of Us en Hanks And Company deden dat voor Songs To Sing, Tales To Tell.

Songtekst

Pilgrim (Steve Earle)

I am just a pilgrim on this road, boys
This ain’t never been my home
Sometimes the road was rocky ‘long the way, boys
But I was never travelin’ alone

We’ll meet again on some bright highway
Songs to sing and tales to tell
But I am just a pilgrim on this road, boys
Until I see you fare thee well

Ain’t no need to cry for me, boys
Somewhere down the road you’ll understand
‘Cause I expect to touch his hand, boys
Put a word in for you if I can

bronnen: www.steveearle.net