Paint It, Black

Paint It, Black

Onze song vd week “Paint It, Black” is een nummer die op respectievelijk 7 (USA) en 13 mei 1966 (Engeland) door The Rolling Stones werd uitgebracht als de eerste single van de Amerikaanse versie van hun vierde album “Aftermath”. De oorspronkelijk titel was “Paint It Black” zonder komma, die volgens gitarist Keith Richards zou zijn toegevoegd door platenmaatschappij Decca. Op de B-kant van deze single van de amerikaanse uitgave stond het nummer “Stupid Girl” terwijl op de Britse versie het nummer “Long Long While” werd geperst.
De single bereikte in korte tijd wereldwijd de toppositie van alle hitlijsten. In 2004 werd het gerangschikt als nummer 174 van de Rolling Stone’s lijst van de 500 Greatest Songs of All Time.

Het nummer verkreeg het kenmerkende ritme van Bill Wyman die tijdens de opnamesessie, op zoek naar een manier om de lage tonen “aan te dikken”, met zijn vuisten de pedalen van het orgel begon te bewerken. Keith Richards vertelde later dat Bill Wyman toen een parodie deed op hun eerste manager die zijn showbizz-loopbaan was begonnen als organist in een bioscoop.
Brian Jones speelde het herkenningsritme van het nummer op sitar en Mick Jagger droeg daarbij de teksten, die handelen over de begrafenis van een jong meisje, aan. Zowel de elektrische en akoestische gitaren en de achtergrond vocalen zijn verzorgd door Keith Richards en de piano is bespeeld door Jack Nitzsche.
Hoewel het nummer een groepsproductie is te noemen gingen alle credits naar Mick Jagger & Keith Richards.

Cover versies

Geproduceerd door Mick Jagger bracht Chris Farlowe in 1968 het nummer op single uit, The Mod-dettes deden dat in 1980 op het Deram label. Punkband The Avengers (1983), Indie-girlband Supercute! (2011), Caterina Caselli had succes met haar Italiaanse versie “Tutto Nero in 1966, Canada’s Hard Rockband Anvil op het album “Hard N Heavy”, de uit Los Angeles afkomstige rockband The Standells op “Dirty Water” (1966) waarin de tekst “I see a red door and I want it painted black” is vervangen door “With flowers and my love for never to come back”, de metalband Destrophy op hun EP “Pray”, The Feelies op “Crazy Rhythms” (1980), de metalband The Black Dahlia Murder op EP “A Cold-Blooded Epitaph”, Glenn Tipton op “Baptizm of Fire”, The Agony Scene, U2 (1992), Exuma (1973), Karel Gott zong een duitstalige versie “Rot und schwarz” (1969), The Mighty Lemon Drops (2006), Echo & The Bunnymen (2005) en Eric Burdon & The Animals zijn een paar van de vele artiesten en bands die het nummer opnamen in hun repertoire en in vele gevallen hebben “mishandeld”.


Chris Farlowe – U2 – Echo & The Bunnymen


The Feelies – Karel Gott – Eric Burdon & The Animals (live)

De song werd ook gebruikt in de films “Full Metal Jacket”, “The Devil’s Advocate”, “Stir Of Echoes” en in de televisieseries “Tour of Duty” en “CSI: Miami”.


Full Metal Jacket

Songtekst

Paint It, Black (Mick Jagger & Keith Richards)

I see a red door and I want it painted black
No colors anymore I want them to turn black
I see the girls walk by dressed in their summer clothes
I have to turn my head until my darkness goes

I see a line of cars and they’re all painted black
With flowers and my love both never to come back
I see people turn their heads and quickly look away
Like a new born baby it just happens every day

I look inside myself and see my heart is black
I see my red door and must have it painted black
Maybe then I’ll fade away and not have to face the facts
It’s not easy facin’ up when your whole world is black

No more will my green sea go turn a deeper blue
I could not foresee this thing happening to you

If I look hard enough into the settin’ sun
My love will laugh with me before the mornin’ comes

I see a red door and I want it painted black
No colors anymore I want them to turn black
I see the girls go by dressed in their summer clothes
I have to turn my head until my darkness goes

Hmm, hmm, hmm,…

I wanna see it tainted, tainted black
Black as night, black as coal
I wanna see the sun blotted out from the sky
I wanna see it tainted, tainted, tainted, tainted black
Yeah!

Hmm, hmm, hmm,…