Morning Dew

Morning Dew

“Morning Dew”, of zoals de titel ook wel luidt “(Walk Me Out In The) Morning Dew”, is wat je zou kunnen noemen een post-apocalyptische folk-rock song en werd geschreven door de Canadese folk-zangeres Bonnie Dobson en beroemd gemaakt door de Grateful Dead.

De tekst beschrijft een dialoog tussen de laatste man en vrouw die nog in leven zijn op aarde na een apocalyptische catastrofe. Dobson liet zich bij het schrijven van dit nummer in 1961 inspireren door de film “On The Beach”, die het verhaal vertelde van overlevenden van een virtuele wereldwijde vernietiging en een nucleaire holocaust. Ook de discussie met vrienden over de nasleep van een dergelijke nucleaire oorlog tijdens een korte vakantie in Los Angeles zette haar op het creatieve spoor van “Morning Dew”. “After everyone went to bed, I sat up and suddenly I just started writing this song although I had never written a song in my life”.
Dobson zong “Morning Dew” voor het eerst in 1961 tijdens haar optreden op het eerste Mariposa Folk Festival in Orialla Ontario, Canada, een uitvoering die uitkwam op het live-album Dobson’s “At Folk City”. Een studio-versie van het nummer nam zij pas op in 1969 voor het album “Bonnie Dobson”.


live 1961 – studio 1969

Cover versies

“Morning Dew” werd pas in 1964 gepubliceerd en in de catalogus van Elektra Records opgenomen nadat Elektra artiesten Fred Neil & Vince Martin en producer Jac Holzman besloten hadden om het nummer op te nemen. Dobson kreeg terecht alle credits en de daarbij behorende revenuen als schrijver van het nummer. Fred Neil’s uitvoering van “Morning Dew” verscheen in 1964 op het album “Tear Down The Walls” en was daarmee de eerste studioversie.
Het was deze versie die onder de aandacht kwam van Tim Rose die contact opnam met het verzoek de tekst te mogen herschrijven. Dobson ging zonder nader specificaties akkoord en ontdekte tot haar ontsteltenis dat de enige tekstuele wijziging die Rose toepaste het wijzigen van de oorspronkelijk tekst “Take me for a walk in the morning dew” in “Walk me out in the morning dew”, een wijziging die al duidelijk in de Neil/Martin versie te horen was, maar niet was vastgelegd. Resultaat; een co-schrijversschap en 25% schrijversroyalty voor Tim Rose die het nummer opnam voor zijn album “Tim Rose”.


studio 1967 – live

“Morning Dew” werd het herkenningsnummer van The Grateful Dead wiens frontman Jerry Garcia in 1966 door roadie Laird Grant op het spoor werd gezet van de versie van Neil/Martin. The Grateful Dead introduceerde “Morning Dew” tijdens The Human Be In van januari 1967 in San Francisco als hun opening nummer. In diezelfde maand nam de groep hun debuutalbum op met daarop “Morning Dew”, het album werd uitgebracht in Maart 1966.Thde Grateful Dead’s beschermheerschap van het nummer resulteerde dat het nummer werd opgenomen door een aantal harde rock-acts zoals Episode Six , Krokodil, Nazareth, Blackfoot, Screaming Trees, Skullflower en Robert Plant .
Ook minder harde rock-acts en artiesten zoals Sugar Shack, Lulu, Allman Boys, Duane & Greg, Pozo-Seco Singers, Jeff Beck, Ralph McTell, Lee Hazlewood, The Nova Local, Séverine, I Corvi, Los Z-66, Salena Jones, Blue Mink, Clannad, Martyn Ford, Long John Baldry, Dave Graney and the Coral Snakes, The Fatal Shore, Mungo Jerry, Serena Ryder, Chris Norman en vele anderen namen het op in hum repertoire.


The Greatfull Dead


Episode Six ( Pre-Deep Purple) – Krokodil


Nazareth – Blackfoot


Screaming Trees – Robert Plant


Sugar Shack – Allmann Brothers


Jeff Beck – Lee Hazlewood


Blue Mink – Clannad


Long John Baldry – Mungo Jerry


Chris Norman

Songtekst(Bonnie Dobson)

Walk me out in the morning dew my honey,
Walk me out in the morning dew today.
I can’t walk you out in the morning dew my honey,
I can’t walk you out in the morning dew today.

I thought I heard a baby cry this morning,
I thought I heard a baby cry this today.
You didn’t hear no baby cry this morning,
You didn’t hear no baby cry today.

Where have all the people gone my honey,
Where have all the people gone today.
There’s no need for you to be worrying about all those people,
You never see those people anyway.

I thought I heard a young man morn this morning,
I thought I heard a young man morn today.
I thought I heard a young man morn this morning,
I can’t walk you out in the morning dew today.

Walk me out in the morning dew my honey,
Walk me out in the morning dew today.
Ill walk you out in the morning dew my honey,
I guess it doesnt’t’t really matter anyway,
I guess it doesnt’t’t matter anyway,
I guess it doesnt’t’t matter anyway,
Guess it doesnt’t’t matter anyway.