Morning Blues

Morning Blues

Alle vakantieperiodes zitten er weer op en dan is er die eerste ochtend grrrr. De wekker loopt weer om 6.00 uur ’s morgens af, de douche staat nog op koud en de koffie is te sterk.
Je bent rillerig, hebt het dan weer warm dan weer koud,zon-,strand-,feest- en zee-ontwenningsverschijnselen steken de kop op en je hebt geen zin om naar je werk te gaan. Kon je dat nog maar even uitstellen, al was het maar voor een week, of een dag dat zou ook al helpen.

Het virus van de “Morning Blues” heeft je te pakken. Geen dokter kan je helpen.

Versies

Van deze traditionele Amerikaanse bluessong, waarvan de oorsprong onbekend is, zijn er ons drie versies met totaal van elkaar verschillende teksten en melodieen bekend.

De op 5 maart 1912 in Centreville, Texas geboren blueslegende “Lightning” Hopkins nam zijn “Morning Blues” in 1946 samen met pianist “Thunder” Wilson op voor het Aladdin Records label en uitgebracht op single in nov. 1949 (Aladdin 3035). Op de B-kant kwam het nummer “Have To Let You Go”.

Morning Blues – Lightning Hopkins

In 1995 nam de veelzijdige (country)zangeres Linda Ronstadt haar “Morning Blues” op voor haar album Feels Like Home, een album die een terugkeer naar haar country-rock roots bleek te zijn.

Morning Blues – Linda Ronstadt (fragment)

Onze favoriet voor deze week is de “Morning Blues” van Ronny Bowden & The Lyrics. Luister naar deze versie van de met weemoed naar gelukkiger tijden overladen song, de zon gaat vanzelf weer schijnen en kun je het hectische leven weer aan.

Morning Blues Ronny Bowden & The Lyrics

Deze song vonden wij op een onder het ligstof zittende 8-delige cd-box “Slow Boogie Rockin’ uitgebracht door het Collector Records label. Van de song en van Ronny Bowden & The Lyrics hebben wij, ondanks een uitgebreide zoektocht in archieven en op het world wide web, geen enkele informatie kunnen vinden.

Meer informatie van jullie is welkom.

Songtekst

De versie van “Lightning” Hopkins schreef en componeerde hijzelf samen met Stanley Lewis en is gebaseerd op tekst en stijl van de eerder genoemde traditional, je zou deze song zelfs kunnen beschouwen als de nieuwe traditional waarop alle latere versies zijn geinspireerd.
Hoewel de tekst en arrangementen verschillend zijn gebruikten Linda Ronstadt en Ronny Bowden voor hun opname deze nieuwe traditionel song van “Lightning” Hopkins als basis voor deze respectievelijke softpop en country-rock versies.

Het is ons niet gelukt de songtekst van Hopkins en Bowden, zelfs na zorgvuldig beluisteren van de hier geplaatste opnamen, te ontrafelen, hieronder wel de tekst van de Linda Ronstadt uitvoering.

Morning Blues ( arr. Auldridge, Gaudreau, Coleman and Klein)

Well I woke up early with those morning blues
Had an aching head that I wished I could lose
And I looked in the mirror, nearly died of fright
Those morning blues, ten times worse than last night

I got the morning blues
Hurt so bad
Honey come and love me
They’re the worst I ever had

Well, a nickel’s worth of grease
And a dime’s worth of lard
I would buy more but the times is too hard
And I don’t see why I have to work so hard
I can live off the chickens in my neighbor’s yard

I got the morning blues
Hurt so bad
Honey come and love me
They’re the worst I ever had

Well I’ve been in the army and I’ve been in love
I used to fly high like a turtle dove
And I’ve had these blues for just the longest time
It’s just some boy on this poor girl’s mind

I got the morning blues
Hurt so bad
Honey come and love me
They’re the worst I ever had

I got the morning blues
Hurt so bad
Honey come and love me
They’re the worst I ever had