It Hurts Me Too

It Hurts Me Too

“It Hurts Too Me” is een blues-klassieker die één van de meest geïnterpreteerd bluesnummers allertijden is. Het nummer, een mid-tempo acht bar blues met de slide-gitaar in een opvallende hoofdrol, is voor het eerst in 1940 door de Amerikaanse bluesmuzikant Tampa Red opgenomen.
“It Hurts Me Too” is gebaseerd op “Things ‘Bout Comin’ My Way” in 1931 (Okeh 1637) ook opgenomen door Tampa Red . De melodielijnen zijn bijna identiek en instrumentaal ze zijn vergelijkbaar. “Sam Hill from Louisville” een van de vele pseudoniemen van Walter Vinson nam “Things ‘Bout Comin’ My Way” op in 1931 (Brunswick 7216) kort voor de opname van Tampa Red. Vinson’s versie is op zijn beurt weer gebaseerd op zijn eerdere opname met de Mississippi Sheiks van “Sitting on Top of the World” in 1930 (Okeh 8784).


Sitting on Top of the World – Things ‘Bout Comin’ My Way


It Hurts Me Too

Beide nummers delen een aantal elementen met “You Got to Reap What You Sow” van Tampa Red uit 1929 (Vocalion 1404) en door Leroy Carr en Scrapper Blackwell in 1928 (Vocalion 1232). De melodielijnen, gespeeld op slide-gitaar door Tampa Red en gezongen door Carr, zijn vergelijkbaar met die in de latere nummers. Carr en Blackwell’s nummer heeft elementen van het nummer “How Long, How Long Blues” die zij eerder in 1928 opnamen (Vocalion 1191). “How Long, How Long Blues” wordt gezien als één van de eerste blues-klassiekers en een bron van inspiratie voor veel blues-nummers uit die tijd.


How Long, How Long Blues – When Things Go Wrong With You

In 1949 nam Tampa Red een variant op van “It Hurts Me Too”, getiteld “When Things Go Wrong With You” (Victor 22-0035) in de Chigao-blues stijl met elektrische gitaar en een meer up-to-date arrangement. Deze gemoderniseerde versie was zeer succesvol en bereikte positie 9 in de Billboard R & B hitlijsten van 1949. Hoewel het nummer het refrein “When things go wrong, so wrong with you, it hurts me too” behield, paste Tampa Red de oorspronkelijke tekst hier en daar aan. Bij de toekomstige coverversies zou dit een herkenbaar patroon worden, een patroon waarin artiesten het nummer gedeeltelijk herschreven met hun eigen teksten.

Cover versies

In de jaren tuusen 1940 en 1950 werden er verschillende versies van het nummer opgenomen waaronder die van Stick McGhee en Big Bill Broonzy. Toen Elmore James het in 1957 opnam (Chief 7004) voorzag hij de tekst van het deel die in onze moderne tijd het meest bekend zijn.

“You say you hurting, you almost lost your mind
The man you love, he hurts you all the time
When things go wrong, go wrong with you
It hurts me too”

Eind 1962 of begin 1963 nam James een versie met dezelfde tekst als zijn 1957-versie met meer prominent slide-gitaar werk. Deze versie uitgebracht in 1965 (Enjoy 2015), twee jaar na de dood van James, werd een bescheiden hit en stond acht weken in de R & B hitlijsten waar het nr. 25 bereikte. Het verscheen ook in de Billboard Pop hitlijsten op nr. 106, de enige single van James die dat lukte. Elke volgende versies van “It Hurts Me Too” toonde Elmore James’ invloed, hetzij in de teksten of in de gitaar-arrangementen.


Big Bill Broonzy – Elmore James

Ook Junior Wells maakte het lied tot één van zijn klassiekers en gebruikte daarbij Elmore James’ teksten. Wells nam het meerdere keren op, als single in 1962 (Chief 7035), voor het compilatie-album “Chicago/The Blues/Today! Volume 1” (Vanguard VSD 79216) uit 1966 en in 1979 voor zijn album “Pleading the Blues” met Buddy Guy (Isabel 900.501).


Junior Wells – Junior Wells & Buddy Guy

“It Hurts Too Me” is later door veel blues en andere artiesten opgenomen waaronder: Karen Dalton, Luther Allison, John Mayall & The Bluesbreakers (A Hard Road 1967), Chuck Berry (Live at Fillmore Auditorium 1967), Savoy Brown (Blue Matter 1968 ), Bob Dylan (Self Portrait 1970), Hound Dog Taylor (Hound Dog Taylor & The Houserockers 1971), Grateful Dead (Ladies And Gentleman … de Grateful Dead 1971), Foghat (Stone Blue 1978), Eric Clapton (From the Cradle 1994), Susan Tedeschi (Better Days 1995), Gov’t Mule met Little Milton (Mulennium 1999) en Keb Mo (The Door 2000), Angela Strehli (Soul Shake 1987).


Eric Clapton – Foghat


Grateful Dead – John Mayall & The Bluesbreakers


Hound Dog Taylor – Angela Strehli


Karen Dalton – Savoy Brown


Luther Allison – Keb’Mo’


Bob Dylan

In 2012, Tampa Red’s 1940 “It Hurts Me Too” van 1940 werd op 9 mei 2012 toegelaten in de Blues Foundation Hall of Fame in de categorie “Classic of Blues Recording – Single of Album Track”

Songtekst

It Hurts Me Too (Elmore James & Marshall Sehorn)

You said you was hurting, almost lost your mind,
And the man you love, he hurts you all the time.
When things go wrong, go wrong with you, it hurts me, too.

You love him more when you should love him less.
I pick up behind him and take his mess.
When things go wrong, go wrong with you, it hurts me, too.

He love another woman and I love you,
But you love him and stick to him like glue.
When things go wrong, go wrong with you, it hurts me, too.

Now, he better leave you or you better put him down.
No, I won’t stand to see you pushed around.
But, when things go wrong, oh, wrong with you,