If I Needed You

If I Needed You

Een song uit 1972 van Townes van Zandt (7 maart 1944 – 1 januari 1997). Dit nummer heeft Townes midden in de nacht tijdens zijn slaap geschreven.

If I Needed You

In die bewuste nacht droomde hij dat hij een singer-songwriter was, de tekst en muziek kwam bij flarden binnen en dat hij het , in momenten van wakker zijn, opschreef  in een naast zijn matras gelegen notitieblokje. Bij het ontwaken was de song gereed, geen woord, zin of noot heeft Townes veranderd. Een sterk verhaal van Townes? We zullen het nooit weten, hoewel…. hij vertelde dit legendarisch verhaal meerdere keren tijdens een optreden.
Hoe dan ook, het is een prachtig lied geworden, die in 1972 door Townes van Zandt als single werd uitgebracht met op de B-kant  Sunshine Boy, de uitvoering van Emmylou Harris en Don Williams bereikte een 3e plaats in de country hitlijsten van 1981.

Het is een van de meest ( 165X ) gecoverde song van Townes en is o.a. ook opgenomen door Doc & Merle Watson, The Holmes Brothers, Lyle Lovett, Albert Lee, The New 76ers, The Seldom Scene, Rickey Skaggs, Gove Scrivenor, Kimmie Rhodes en  Guy Clark.

Melanie Safka, bekend van de hits Lay Down en Beautiful People schreef haar eigen If I Needed You.

De uitvoeringen van  Gove Scrivenor, The Holmes Brothers, Kimmie Rhodes en Townes van Zandt staan deze week bij ons hoog op de lijst van persoonlijke favorieten.

Bronnen:         www.allmusic.com
                        wikipedia
                        www.townesvanzandt.com
                        www.kimmierhodes.com