Good Time Charlie’s Got The Blues

Good Time Charlie’s Got The Blues

De eerste weken na het zomerreces van muziekis.nl word ik altijd overvallen door een gevoel van heimwee naar die weken vol zon, ontspanning en totale vrijheid. Een van de nummers die mij dit jaar verloste van die gevoelens en me weer terugbracht naar de realiteit van alle dag is het door Danny O’Keefe in 1971 geschreven nummer “Good Time Charlie’s Got the Blues”. Deze singer-songwriter uit Spokane, Washington nam dit nummer op als demo-versie voor Jerry Dennon, eigenaar van het Jerden-label, die de song niet uitbracht maar zich wel de rechten van het nummer toeëigende. Gelukkig voor O’Keefe werd zijn contract door Atlantic-baas Ahmed Ertegun afgekocht en die daarbij ook O’Keefe, hoewel Ertegun daar contractueel niet toe verplicht was, de helft van zijn publicatierechten terug gaf. Eeen genereus gebaar die in hoge mate werd gewaardeerd door O’Keefe. Met Ertugun als producer nam O’Keefe het nummer opnieuw op, ditmaal voor het Cotillion label. De hitpotentie van het nummer werd nog niet direct herkend en het nummer belandde in 1971 op Danny’s eerste album “Danny O’Keefe (Cotillion SD-9036). Een jaar later, in 1972, werd het heropgenomen op Signpost onder supervisie van Arif Mardin. Met die versie, uitgebracht in September 1972, scoorde Danny zijn eerste en enige hit. Het nummer bereikte de 9e plaats in de Billboard Hot 100 hitlijst en bleef 14 weken in de hitlijsten staan. Van deze single werden er meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. In juni 1973 kreeg Danny zijn welverdiende gouden plaat van de R.I.A.A. uitgereikt. Aangetrokken door dit succes bracht Jerry Dennon, Danny’s eerste producer, de demo-versie van 1971 uit die hij nog op de plank had liggen. Deze eerste en nog lang niet gerijpte Good Time Charlie kwam samen met nog een paar jeugdzonden van Danny terecht op de halve bootleg “The Seattle Tapes” van First American Records, een andere Jerry Dennon label.


demo-versie                                                            hit-versie

Cover versies

De song kon zich ook in de artiestenwereld verheugen op een enorme populariteit, veertig artiesten namen het nummer met wisselend succes op waaronder, Waylon Jennings (1972) , Billy Mize (1972), Charlie McCoy (1973), Joe Simon (1974), Elvis Presley (1974), B.J. Thomas (1975), Conway Twitty (1977), Red Steagall (1979), Jerry Lee Lewis (1980), Charlie Rich (1980), Chris Hillman (1982), Leon Russell (1984), Willie Nelson (1984), Dwight Yoakam (1997), Kelly Joe Phelps (1998), Harry Manx & Kevin Breit (2003), Kent Wennman, Anna Wilson, Joe Simon, Ronnie Aldrich en Nat Stuckey.


Waylon Jennings – Charley McCoy


Elvis Presley – B.J. Thomas


Conway Twitty – Red Steagall


Jerry Lee Lewis – Charlie Rich


Chris Hillman – Leon Russell


Willie Nelson – Dwight Yoakam

Songtekst

Niet alleen muzikaal groeide het nummer, ook de tekst onderging aanpassingen. Zong Danny op de demo-versie nog “Said there moving to L.A.”, in de hit-versie werd dit vervangen door “I believe this time they’re gone to stay”. Elvis Presley liet, om onduidelijke redenen, het gehele 4e couplet achterwege.

Good Time Charlie’s Got The Blues (Danny O’Keefe)

Everybody’s going away
Said there moving to L.A.
There ain’t a soul I know around
Everybody’s leaving town

Some caught a freight, some caught a plane
Find the sunshine leave the rain
They say this town will waste your mind
I guess they’re right cause it’s wasted mine

Some got to win, some got to lose
Good time Charlie’s got the blues

My old heart keeps telling me
You ain’t no kid at thirty three
You play around and you lose your wife
Play too long and you lose your life

I got my pills to ease the pain
I can’t find a thing to ease the rain
Sometimes I’d like to try and settle down
But everybody’s leaving town

Some got to win, some got to lose
Good time Charlie’s got the blues