Dimming Of The Day

Dimming Of The Day

Voormalig lid van de folkgroep Fairport Convention, de op 3 April 1949 in Notting Hill, Londen geboren Engelse gitarist en singer-songwriter Richard Thompson is verantwoordelijk voor onze song van deze week “Dimming Of The Day”. Thompson schreef het nummer in 1975 en nam het samen met zijn toenmalige vrouw Linda Thompson op voor hun album “Pour Down Like Silver”.
Het ingetogen en elegante “Dimming Of The Day” werd op dit album gezongen door Linda Thompson, Richard Thompson is na zijn breuk met Linda jaren doorgegaan met zingen van het nummer in zijn solo optredens – een indicatie van de diepe persoonlijke betekenis van het nummer voor Richard. Het nummer is ook een voorbeeld van Thompson’s wijze van componeren in de eeuwenoude traditie van Sufi-geloof, een geloof waarvan de Thompson’s in 1974 aanhangers werden, om goddelijke liefde in aardse termen uit te drukken.

Cover versies

Het is nummer is gecoverd door de Ierse band The Corrs voor hun vijfde studio album “Home”. Andere opmerkelijke covers zijn onder andere die van Bonnie Raitt, Mary Black, The Blind Boys of Alabama, Albert Lee, Ilse DeLange, Neville Brothers, Any Trouble, Danny Carnaham, Rick Danko, Dave Burland, Reptile Palace Orchestra, Rude Girls, Runaway Express, Rice-Rice-Hillman-Pedersen, Dean Osborne, Michael Ball, Celtic tenors, Emmylou Harris, Chris Andrews en Chris Brown.

Albert Lee, (vocals Alexandra Lee) – Bonnie Raitt – Alison Krauss

The Corrs – Rick Danko – Rice, Rice, Hillman, Pedersen

De nieuwste versie is van de hand van Alison Krauss & Union Station en is te horen op hun album “Paper Airplane” (2011) een album waaraan wij in maart 2011 al aandacht aan schonken. Een nieuwe duet-versie is opgenomen op het debuut-album van zangeres – actrice Anastasia Barzee. Het lied werd in 2002 ook gecoverd door Pink Floyd’s David Gilmour tijdens zijn semi-akoestische shows in de Londense Royal Festival Hall, het werd uitgebracht op zijn “David Gilmour in Concert DVD” waarin hij de song introduceerde met de woorden “this one’s got nothing what-so-ever to do with me but I like it. It’s by Richard Thompson and it’s called Dimming of the Day.”

Ilse DeLange – Mary Black – Emmylou Harris

David Gilmour

Songtekst

Dimming Of The Day (Richard Thompson)

This old house is falling down around my ears
I’m drowning in a river of my tears
When all my will is gone you hold me
Sway and I need you at the dimming of the day

You pull me like the moon pulls on the tide
You know just where I keep my better side

What days have come to keep us far apart
A broken promise or a broken heart
Now all the bonnie birds have wheeled away
I need you at the dimming of the day

Come the night you’re only what I want
Come the night you could be my confidant

I see you on the street in company
Why don’t you come and ease your mind with me
I’m living for the night we steal away
And I need you at the dimming of the day
Yes
I need you at the dimming of the day

bronnen: www.allmusic.com – wikipedia – www.songteksten.nl
foto: anthony pepitone