Corrine, Corrina

Corrine, Corrina

Corrine, Corrina, ook wel bekend als Corrina, Corrina, een het nummer die ik voornamelijk ken in de uitvoering van Ray Peterson, is een 12-bar country blues nummer die voor het eerst werd opgenomen door Bo Carter aka Armenter Chatman in december 1928 en uitgebracht op Brunswick 7080.
Chatman en zijn uitgevers Mirchell Parish en J. Mayo Williams registreerden pas in 1932 hun auteursrechten op de song die in die tijd begon met de onderstaande tekst:

Corrine, Corrina, where you been so long?
Corrine, Corrina, where you been so long?
I ain’t had no lovin’, since you’ve been gone.

De Mississippi Sheiks en de Jackson Blue Boys met Papa Charlie McCoy op zang, namen hetzelfde nummer op in 1930 als Sweet Alberta (Columbia 14397-D) waarbij zij de tekst Corrine Corrina veranderden in Sweet Alberta.


Bo Carter

Corrine, Corrina is uitgegroeid tot een standaard in een aantal muzikale stijlen, waaronder blues, rock en roll, Cajun en Western swing. De titel van het lied varieert gedurende deze beginjaren van opname tot opname, vooral met de variant Corrina, Corrina.

Corrine , Corrina zou traditionele roots kunnen hebben, de deskundigen zijn het daarover echter niet eens. De eerder nummers die zijn verschenen verschillen zowel muzikaal als tekstueel van “onze Corinne, Corina”, een van vroegste is wel het nummer Has Anybody Seen My Corrine?, in 1918 gepubliceerd door Roger Graham en in dat jaar op de plaat gezet door Vernon Dalhart (Edison 6166). Ook was er in 1918 een instrumentale versie van Wilbur Sweatman’s Original Jazz Band (Columbia A – 2663 ).
Blind Lemon Jefferson nam in april 1926 een versie van CC Rider op getiteld Corinna Blues, waarin een couplet in dezelfde geest als Corinne, Corrina is opgenomen. In de jaren 30 van de vorige eeuw deden The Mississippi Sheiks dat met het nummer Sweet Maggie.


Blind Lemon Jefferson – The Mississippi Sheiks

Cover versies

Voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog wijzigde Bob Wills het nummer in een westerse swing/dance nummer . Na zijn opname met The Texas Playboys (OKeh 06530) op 15 april 1940, werd Corinne, Corina opgenomen in het standaard repertoire van alle westerse swing bands en beïnvloedde
daarmee de acceptatie van de song door Cajun bands en country artiesten.
Hoewel vertolking van The Playboys de norm was, vroegere Western swing groepen hadden de song al in een eerder stadium opgenomen in hun repertoire. Western swing bandleiders pasten op een gemakkelijke wijze elke stijl van muziek in hun dansnummers, echter The Mississippi Sheiks’ String Band country blues stijl kwam makkelijker dan sommige andere stijlen. Milton Brown and His Musical Brownies namen, na een ontmoeting met de Sheiks op een vergelijkbaar opnamesessie eerder dat jaar, het nummer op tijdens een sessie op 8 augustus 1934. Hun versie was getiteld Where You Been So Long, Corrine? (Bluebird B-5808).


Bob Wills & The Texas Playboys – Milton Brown & His Musicak Brownies

Corrine, Corrina is ook een belangrijk geweest in de ontwikkeling van Western swing vanwege het baanbrekende gebruik van elektrisch versterkte snaarinstrumenten. Het was één van de nummers die werden opgenomen tijdens een sessie in Dallas op 28 september 1935 door Roy Newman & His Boys (OKeh 03.117). Gitarist van de band, Jim Boyd, speelde bij deze opname als eerste gitarist op een elektrisch versterkte gitaar.
Cliff Bruner’s Texas Wanderers nam een vroege versie van de Chatmon song op op 5 februari 1937 en bracht het uit op Decca 5350.


Clif Bruner’s Texas Wanderers

Tijdens de Amerikaanse folk music revival van traditionele folk-achtige akoestische nummers introduceerde Bob Dylan zijn Corrina, Corrina. Deze op bluesschema’s gebaseerde versie heeft de structuur en bevat teksten van Corinne, Corrina terwijl de melodie is geleend van Robert Johnson’s Stones in My Passway (Vocalion 3723) uit 1937.


Bob Dylan – Robert Johnson

The Rising Sons met Taj Mahal en Ry Cooder namen het nummer op, evenals onder andere Joni Mitchell, Eric Clapton (Alberta, Alberta), Willie Nelson, Steve Gillette, Leo Kottke, Bi g Joe Turner, Ray Peterson, Jerry Lee Lewis, Bill Haley & His Comets en van Asleep At The Wheel met Brooks & Dunn stond het nummer op hun album A Tribute To The Music Of Bob Wills & de Texas Playboys.


The Rising Sons – Taj Mahal


Eric Clapton – Steve Gillette


Leo Kotke – Big Joe Turner


Ray Peterson – Jerry Lee Lewis


Bill Haley & His Comets – A Sleep At The Wheel


Muddy Waters

Songtekst

Corrina, Corrina (traditional)

Corrina, Corrina, where ya been so long?
Tell me Corrina, where ya been so long?
I haven’t had no lovin’, since you been gone
I love Corrina, I tell the world I do
Well I love Corrina, I tell the world I do
Well I hope some day she will, come to love me too
Corrina, Corrina, where you stay last night?
Tell me Corrina, where you stayed last night?
You came home this mornin’, the sun was shinin’ bright
I met Corrina, a-way across the sea
Yeah I met Corrina, way across the sea
She wouldn’t write me no letter, she didn’t care for me
Bye-bye Corrina, I got to leave ya now
Bye-bye Corrina, I got to leave ya now
Well I know you didn’t mean it, no good, no how!