Coal Miner’s Daughter

Coal Miner’s Daughter

“Coal Miner’s Daughter” is een autobiografisch countrynummer uit 1969 geschreven en gezongen door Loretta Lynn. Uitgebracht in 1970, werd het nummer Lynn’s lijflied, het herkenningsnummer die één van haar bekendste nummers zou worden en de basis werd voor haar in 1976 verschenen autobiografie en de daar uit voortvloeiende gelijknamige film over haar leven.
“Coal Miner’s Daughter” vertelt het verhaal van haar leven, opgroeien “in een hut op een heuvel in Butcher Holler” terwijl haar vader, Melvin “Ted” Webb, de hele nacht in de Van Lear kolenmijn werkte. Het nummer verhaalt over Lynn’s opgroeien op het platteland van Kentucky en bespreekt hoe zij, haar zeven broers en zussen leefden van een mijnwerkerssalaris (“Daddy loved and raised eight kids on a miner’s pay“) en dat haar vader er altijd voor zorgde dat zijn kinderen in een liefdevolle omgeving opgroeiden.
Latere coupletten herinneren aan Lynn’s andere ervaringen en ontberingen uit de haar kindertijd, zoals het bij een kolen-olie lampje lezen uit de bijbel door haar moeder of met bloederige vingers de was doen met behulp van een schurend wasbord, het bestellen van schoenen uit een goedkope mail-order catalogus en elke dag zo hard werken dat iedereen in slaap viel omdat “ze zo moe waren.”
In het laatste couplet keert de nu volwassen Lynn terug naar haar inmiddels verlaten geboortehuis waarvan niet veel meer over is dan een vloer, niets leeft hier meer behalve de herinneringen van een “coal miner’s daughter”.
Loretta Lynn nam “Coal Miner’s Daughter” op in oktober 1969, maar met het uitbrengen van het nummer werd uitgesteld tot medio 1970, waarna het nummer langzaam maar zeker naar de nummer één positie klom in The Billboard Hot Country Singles hitlijsten. Een positie die het op 19 december 1970 bereikte en maar voor één week wist vast te houden. Naast het bereiken van nummer één in de country hitlijsten werd het Lynn’s eerste single die de Billboard Hot 100 bereikte met als hoogste notering nummer 83.
Een LP met dezelfde naam werd ook uitgebracht in 1970 en ondanks het feit dat het titelnummer als single was uitgebracht werd deze LP vrij succesvol.

“Coal Miner’s Daughter” diende tevens als titel voor Lynn’s autobiografie “Coal Miner’s Daughter: The Autobiography” uit 1976, een boek die Lynn als co-auteur samen met George Vecsey schreef. Ook de film die van het boek werd gemaakt kreeg de titel van het nummer mee, in de film speelde actrice Sissy Spacek als Lynn en Tommy Lee Jones als Lynn’s echtgenoot. Bijzonder in de film is dat Spacek de zang van alle Lynn-nummers, waaronder “Coal Miner’s Daughter”, zelf voor haar rekening heeft genomen. Spacek won een Academy Award voor haar vertolking van Lynn in de film.

Cover versies

Omdat het zo’n autobiografisch nummer is over het leven van Lynn zijn er maar weinig artiesten die het nummer hebben gecoverd. De meest bekende cover van het nummer is de versie die voor de film is opgenomen door Sissy Spacek en op de soundtrack staat.
Loretta Lynn nam het nummer opnieuw op in 1980 met gastvocalen van Miranda Lambert en Sheryl Crow voor “Coal Miner’s Daughter: A Tribute To Loretta Lynn”. Deze opname werd ook als single en als video-clip uitgebracht.


Sissy Spacek – Loretta Lynn, Sheryl Crow, and Miranda Lambert

Jack White die in 2004 het alom geprezen comeback album “Van Lear Rose” van Loretta produceerde, nam onlangs ter viering van Record Store Day, een cover van het nummer op in zijn Nashville-based Third Man Records studio. Deze opname klinkt als versleten vinyl met voldoende gekraak, White’s voorliefde voor alles wat ouderwets is hierin duidelijk horen. Een cover die de originele versie in kwaliteit ver overstijgt.

Songtekst

Coal Miner’s Daughter (Loretta Lynn)

Well, I was born’d a coal miner’s daughter,
In a cabin, on a hill in Butcher Holler,
We were poor, but we had love,
That’s the one thing that daddy made sure of,
He shoveled coal t’ make a poor man’s dollar.

Well, I was born’d a coal miner’s daughter,
In a cabin, on a hill in Butcher Holler,
We were poor, but we had love,
That’s the one thing that daddy made sure of,
He shoveled coal t’ make a poor man’s dollar.

My daddy worked all night in the Van Lear Coal Mines,
All day long in the field a-hoein’ corn,
Mommy rocked the babies at night,
And read The Bible by the coal-oil light,
Everything would start all over come break of morn’.

Daddy loved and raised eight kids on a miner’s pay,
Mommy scrubbed our clothes on a washboard every day,
Why, I seen her fingers bleed, to complain, there was no need,
She’d smile in mommy’s understanding way.

In the summertime we didn’t have shoes to wear,
But in the wintertime, we’d all get a brand new pair,
From a mail-order catalog, money made from sellin’ a hog,
Daddy always managed to get the money somewhere.

Yeah, I’m proud to be a coal miner’s daughter,
I remember well the well where I drew water,
The work we done was hard, at night we’d sleep ‘cause we were tired,
I never thought of ever leavin’ Butcher Holler.

Well, a lot of things have changed since a’way back then,
And it’s so good to be back home again,
Not much left but the floors, no one lives here anymore,
‘Cept the memories of a coal miner’s daughter.