John The Revelator

John The Revelator

Deze song ontdekten we op Lee Roy Parnell’s album Hits And Highways Ahead uit 1999 en waren meteen onder de indruk van de uitvoering van Lee Roy.
John The Revelator is een oorspronkelijke uit overleving doorvertelde vraag en antwoord song met een op geloofsovertuiging gebaseerde tekst. Johannes van Patmos wordt in geloofskringen beschouwd als de auteur van het boek De Openbaring. In de tijd dat deze song werd geschreven wordt John van Patmos gezien als dezelfde persoon als John de Apostel en John de Evangelist.

Op 20 April 1930 werd de song voor het eerst op de plaat gezet in Atlanta, Georgia door Blind Willie Johnson. In deze opname wordt het antwoordgedeelte van de song gezongen door Johnson’s eerste vrouw Willie B. Harris. John The Revelator werd uitgebracht als 78 toeren plaat op het label Columbia, catalogus nummer 14530 met als B-kant Your Gonna Need Somebody On Your Bond. Deze versie van John The Revelator is opgenomen in de Anthology of American Folk Music.

John The Revelator Blind Willie Johnson

John the Revelator Lee Roy Parnell (fragment)

Cover versies

The Golden Gate Quartet nam in de 30-tiger jaren de song a capella op en ook Son House, de legendarische blueszanger en compaan van Robert Johnson ( zie artiest vd maand maart 2011), nam verschillende a cappella versies van deze song op.
The Blues Brothers, John Mellencamp, Phil Keaggy, Nick Cave, Gov’t Mule, R.E.M., Lee Roy Parnell en Frank Black zijn een paar van de vele artiesten die de song eveneens opnamen. Songs met dezelfde titel en geinspireerd door het origineel werden op de plaat gezet door o.a. Depeche Mode, The Midnight Train, The White Stripes Cannon en The Dave Matthews Band. In de film Blues Brothers 2010 wordt de song vertolkt door James Brown, Taji Mahal en Sam Moore. De film bevat tevens een versie, gezongen door Joe Morton, met nieuwe speciaal voor de film geschreven coupletten.
In de show Sons of Anarchy van Curtis Stigers & The Forest Rangers is de song eveneens te beluisteren.

Songtekst

De door ons gepubliceerde tekst is Blind Willie Johnson’s versie van de song, het is de tekst die is opgenomen in de eerder genoemde Anthology of American Folk Music. Er bestaan veel latere versies met een grote verscheidenheid van toegevoegde coupletten en verschillende interpretaties van deze tekst, allemaal in de traditie van de Afrikaans-Amerikaanse godsdienstige songs.

John The Revelator

Pages: 1 2 3 4