I’m a King Bee

I’m a King Bee

“I’m a King Bee” is een swamp-blues song die door verschillende blues- en andere artiesten is opgenomen en is geschreven door James Moore, beter bekend als Slim Harpo. In 2008 ontving de song een Grammy Hall of Fame Award, een eerbewijs voor kwalitatieve en historisch belangrijk geachte songs.
Slim Harpo (11 januari 1924-31 januari 1970) geboren in Baton-Rouge (Louisiana), als eerste kind van de familie werkte Moore als stuwadoor en bouwvakker in de late jaren dertig en vroege jaren veertig. Hij begon met optreden in bars gelegen in Baton Rouge onder de naam Harmonica Slim. Later begeleidde hij Lightnin’ Slim, zijn zwager, zowel live als in de studio, voordat hij aan zijn solocarrière begon. Onder leiding van muziekproducer Jay D. Miller nam hij Maart 1957 in de Crowley Studio, Crowley (Louisiana) deze song op voor het label Excello Records (catalogusnummer 2113). De song is simpel van arrangement en beperkt in het gebruik van instrumenten, de warme en langzame stem van Slim draagt de song.
I’m a King Bee werd in 1957 als B-kant uitgebracht van zijn debuut-single “I Got Love If You Want It”, maar had meer succes dan de A-kant.
Slim Harpo stond bekend om zijn mondharmonica, de naam “Slim Harpo” is een vrije en humoristische vertaling van “slim harp”, een populaire bijnaam voor de mondharmonica die werd gebruikt in de blueswereld.

Cover Versies

De Engelse rockband The Rollings Stones namen het nummer op voor hun debuut LP “The Rolling Stones” . Hoewel het nummer nooit als single door The Stones is uitgebracht wordt het beschouwd als een vroege belangrijke hit van de band. De opname van de Stones volgt in grote lijnen het arrangement van Slim Harpo’s uitvoering, maar met toevoeging van een slide-gitaar solo door Bryan Jones.
Mick Jagger zou later in de carriere van The Rolling Stones gezegd hebben dat het geen enkele zin heeft om te luisteren naar de Stones I’m a King Bee” spelend, als je het Slim Harpo kunt horen spelen.
In December 1964 werd de song eveneens opgenomen door een band met de naam The Tea Set bestaande uit Syd Barrett, Bob Klose, Roger Waters, Richard Wright en Nick Mason. Kenners onder ons weten dat we het hier over een band hebben die later bekend is geworden onder de naam Pink Floyd.
Andere artiesten en bands die de song opnamen of in hun live-repertoire hadden opgenomen zijn The Grateful Dead (1966), The Doors (1967), Led Zeppelin ( 1970), The Bad Seeds ( ) en The Blues Brothers (1976), Frank Marino & Mahogany Rush (1978), Muddy Waters (1981) en Steven Tyler & Joe Perry ( Aerosmith) (2004).

bron: wikipedia