Angie

Angie

Is een nummer van de Britse rockband The Rolling Stones en is afkomstig van het album Goats Head Soup (1973). De single, uitgebracht in augustus 1973 met op de B-kant “Silver Train”, ging rechtstreeks naar de top van de Amerikaanse Billboard Hot 100 en bereikte nummer vijf op de Britse singles charts. Het nummer was ook een nummer één hit in Canada en Australië en bereikte de top in vele landen van Europa en de rest van de wereld.

Het nummer werd zoals veel nummers van The Stones geschreven door Mick Jagger en Keith Richards en opgenomen in November en December 1972.
“Angie” is een meeslepende door de acoustische gitaar gedreven ballade, die het einde van een romance bezingt.
Nicky Hopkins die regelmatig op plaatopnamen van The Stones is te horen bespeelt in deze opname het onderscheidende pianospel.
Het gitaar-arrangement is van Nicky Harrison.

Overlevering wil dat het nummer ging over Angela de eerste vrouw van David Bowie of zelfs over actrice Angie Dickinson, maar Richards’ dochter Dandelion Angela was net geboren en het zou kunnen zijn dat de tekst gaat over deze bijzondere gebeurtenis in het leven van Keith Richard en dat dit één van Richards’ bijdrage aan de tekst is geweest.
Keith Richard zelf heeft in zijn biografie aangegeven dat hij het nummer bijna volledig, zowel de tekst als de muziek, heeft geschreven en verteld daarbij dat de naam Angie een pseudoniem is voor heroïne en dat het nummer gaat over zijn afkick-poging in Zwitserland en om eens en voor altijd afscheid van zijn verslaving te nemen.

De Rolling Stones hebben in hun live-optredens van 1973, 1975 en 1976 het nummer regelmatig op het podium uitgevoerd en vertolkten het op elke tour sinds hun Europese tour 1982.
Live uitvoeringen van “Angie” zijn uitgebracht op de albums Stripped Live en Live Licks.

In de documentaire Protagonist, legt de voormalige Duitse terrorist Hans-Joachim Klein legt uit dat hij de bijnaam “Angie” had aangenomen tijdens zijn militante activiteiten in de jaren 1970 met onder verwijzing naar het nummer.
In 2005 heeft de Duitse partij CDU het nummer, zonder daarvoor toestemming te vragen aan The Rolling Stones, gebruikt voor de verkiezingscampagne van Angela Merkel, de huidige bondskanselier van Duitsland.
The Rolling Stones waren daarover zeer ontstemt maar ondernamen geen actie tegen het “misbruik” van het nummer.

Coverversies


Womack & Womack namen het nummer in 1983 op voor hun debuutalbum Love Wars. De Chileense rockband La Ley deden dat voor hun debuutalbum Doble Opuesto (1990).
Tori Amos zong Angie voor haar 1992 EP Crucify, de reggae-zanger Horace Andy coverde de song in samenwerking met Ashley Beedle terwijl Stereophonics het nummer op de B-kant van hun 1999 single “Hurry Up and Wait” uitbrachten.
Uwe Schmidt coverde Angie op Pop Artificielle (1998), waarbij de tekst werd gezongen door synthesizer software.
De coverversie van Sammy Kershaw staat op de verzamelaar Stone Country: Country Artists Perform the Songs of the Rolling Stones (2001).

De Ierse rock-band Aslan besloot haar 1999 concert-album Made In Dublin: Live from Vicar Street met een uitvoering van dit nummer.
Guns N’ Roses deed tijdens de Chines Democracy Tour (2006/2007) een instrumentale piano-versie van Angie als intro voor “The Blues/Street of Dreams”.
Mig Ayesta, Jimmy Page, Sylvain Cossette, The Honeymoon Machine, Steve Overland, The Tribute Co, Nana Meirelles, Forgotten Door, Wildberries, en Ana Free namen hun versie van de song eveneens op.
Hilarisch is de hertaling van onze eigen Jan Rot die het nummer als Ankie van een geheel eigen interpretatie voorzag.

Songtekst ( Mick Jagger & Keith Richards)

Angie, Angie, when will those clouds all disappear?
Angie, Angie, where will it lead us from here?
With no loving in our souls and no money in our coats
You can’t say we’re satisfied
But Angie, Angie, you can’t say we never tried
Angie, you’re beautiful, but ain’t it time we said good-bye?
Angie, I still love you, remember all those nights we cried?
All the dreams we held so close seemed to all go up in smoke
Let me whisper in your ear:
Angie, Angie, where will it lead us from here?

Oh, Angie, don’t you weep, all your kisses still taste sweet
I hate that sadness in your eyes
But Angie, Angie, ain’t it time we said good-bye?
With no loving in our souls and no money in our coats
You can’t say we’re satisfied
But Angie, I still love you, baby
Ev’rywhere I look I see your eyes
There ain’t a woman that comes close to you
Come on Baby, dry your eyes
But Angie, Angie, ain’t it good to be alive?
Angie, Angie, they can’t say we never tried

bronnen: wikipedia