Angel Of The Morning

Angel Of The Morning

Geschreven en gecomponeerd in 1968 door singer-songwriter Chip Taylor. Het nummer werd oorspronkelijk door Taylor aan Connie Francis aangeboden om het op te nemen maar die wees het af omdat ze de tekst van het nummer te gewaagd vond en haar carriere mogelijk schade zou berokkenen. Taylor produceerde daarop een opname van het nummer met Evie Sands, maar de financiële moeilijkheden van haar platenmaatschappij Cameo-Parkway Records maakte het uitbrengen van een single onmogelijk.
Andere vroege opnames van “Angel of the Morning” werden in 1967 gemaakt door Danny Michaels voor Lee Hazelwood’s LHI label en door de Britse zangeres Billie Davis.
“Angel of the Morning” werd uiteindelijk opgenomen door Merrilee Rush bij de American Sound Studios van Chips Moman en Tommy Cogbill in Memphis en werd in het voorjaar/zomer van 1968 een een hit.
Tommy Gocbill is verantwoordelijk voor de ontdekking van Rush, destijds leadzangeres bij The Turnabouts die o.a optraden in het voorprogramma van Paul Revere & The Raiders, die in haar de juiste stem vond om de song op te nemen. De single is, hoewel Rush tijdens de opname werd begeleidt door sessiemuzikanten, in februari 1968 onder de naam Merrilee Rush & The Turnabouts uitgebracht.


Evie Sands – Billie Davis

Wereldwijd werd het een groot succes; nummer 7 in de Billboard Hot 100, nummer 1 in Canada, Australie en Nieuw-Zeeland en nummer 4 in Nederland. Met “Angel of the Morning” verdiende Rush een Grammy nominatie voor Beste hedendaagse vrouwelijke pop-song.
Rush nam in 1977 voor het gelijknamige album een nieuwe versie op, die opgenomen werd in de soundtrack van de film “Girl Interrupted” uit 1999 waarin het nichtje Angelina Jolie van componist Chip Taylor een hoofdrol speelde.


Merrilee Rush & The Turnabouts ( 1968) – Merrilee Rush & The Turnabouts ( 1977)

Cover versies

“Angel of the Morning” is talloze malen opgenomen door verschillende artiesten die met de song eveneens succesvol waren zoals Juice Newton, Nina Simone (1971), PP Arnold, Olivia Newton-John(1972), Chrissie Hynde & The Pretenders (1995), Dusty Springfield, Mary Mason, Melba Montgomery en Billie Davis.
Minder succesvol waren artiesten als Joya Landis(1968), Percy Faith (1968), Ray Conniff (1968), Skeeter Davis (1969), Bettye Swann(1969), The New Seekers (1969), Ellen Nikolaysen (1973), Guys ‘n’ Dolls (1977), Thelma Jones (1978), Thunderbugs (1999), Maggie Reilly (2003), Vagiant, Bonnie Tyler (1998) en Girlyman (2007) om maar een paar te noemen.

Een kleine willekeurige selectie:


Juice Newton – Nina Simone


PP Arnold – Olivia Newton-John


Skeeter Davis – Bonnie Tyler

Chip Taylor nam zijn eigen nummer zelfs drie maal op. In 1996 op het album “Hit Man”, in 1999 een andere versie op de CD “Broadcasts Vol.7” en in 2004, samen met Carrie Rodriguez op het album ” “.


Chip Taylor – Chip Taylor & Carrie Rodriguez (Groningen 2007)

Songtekst

Angel Of The Morning (Chip Taylor)

There’ll be no strings to bind your hands
Not if my love can bind your heart
And there’s no need to take a stand
For it was I who chose to start
I see no reason to take me home
I’m old enough to face the dawn

Just call me angel of the morning, angel
Just touch my cheek before you leave me, oh baby
Just call me angel of the morning, angel
Then slowly turn away from me

Maybe the sun’s light will be dim
So it won’t matter anyhow
If morning’s echo says we’ve sinned
Well, it was what I wanted now
And if we’re the victims of the night
I won’t be blinded by the light

Just call me angel of the morning, angel
Just touch my cheek before you leave me, oh baby
Just call me angel of the morning, angel
Then slowly turn away
I won’t beg you to stay with me
Through the tears of the day
Of the years, oh baby baby, baby baby

Just call me angel of the morning, angel
Just touch my cheek before you leave me, baby
Just call me angel of the morning, angel
Just touch my cheek before you leave me
Oh baby, baby, oh baby

Media

Behalve in de film “Girl Interrupted” werd de song ook gebruikt in een aflevering van de TV-serie “Friends” getiteld “The One With The Baby On The Bus” (versie Chrissie Hynde), in de films “Jerry Maguire” (Tom Cruise), “Charlie’s Angels” (Juice Newton) en “Charlie Wilson’s War” (Juice Newton en Emily Bunt).


Friends – Charlie’s Angels