A Change Is Gonna Come

A Change Is Gonna Come

Zo kort voor het begin van een nieuw jaar als song vd week een nummer met betekenis en ter overdenking. “A Change Is Gonna Come” is een in 1963 door R & B singer-songwriter Sam Cooke geschreven nummer. Kort na zijn dood, eind 1964, werd het uitgebracht door zijn platenmaatschappij RCA op het als B-kant op de single RCA 47-8486) met op de A-kant “Shake“.Hoewel het slechts in vergelijking met zijn vorige singles een bescheiden hit voor Cooke was werd het nummer in de 60-tiger jaren het lijlied van de “Civil Rights Movement”. Het nummer verwierf grote populariteit en lovende kritieken in de na de uitgave volgende decennia en is # 12 in Rolling Stone’s 500 Greatest Songs of All Time.

Bij het horen van Bob Dylan’s “Blowin’ in the Wind” in 1963 werd Cooke zeer geraakt door het feit dat een dergelijke aangrijpend lied over racisme in Amerika kwam van iemand die niet zwart is. Na een concert in Durham, North Carolina tijdens een sit-in betoging raakte Cooke in gesprek met de betogers en raakte geinspireerd, keerde terug naar zijn tourbus en schreef de eerste versie van wat “A Change Is Gonna Come” zou worden. Het nummer reflecteert ook de eigen innerlijke onrust van Sam Cooke’s. Bekend om zijn gepolijst imago en luchtige songs zoals “You Send Me” en “Twistin’ the Night Away”, had hij al lang de behoefte gevoeld om zijn gevoel over discriminatie en racisme in Amerika in een nummer te verwoorden. Zijn angst om een groot deel van zijn grotendeels blanke schare fans te verliezen belette hem dat vooralsnog te doen.
Het nummer, die een nieuwe koers voor Cook betekende, weerspiegeld twee belangrijke gebeurtenissen in zijn leven. De eerste was de tragische dood van Cooke’s 18 maanden oude zoon, Vincent, die in juni 1963 verdronk. Het tweede grote incident kwam op 8 oktober 1963, toen Cooke en zijn band zich probeerden in te boeken in een “blank” motel in Shreveport, Louisiana en daarbij direct werden gearresteerd wegens het verstoren van de openbare orde. Beide, voor Cooke, ingrijpende incidenten zijn terug te horen in zowel tekst als “vermoeide” klank van het nummer “There have been times that I thought I couldn’t last for long/but now I think I’m able to carry on/It’s been a long time coming, but I know a change is gonna come”.
“A Change Is Gonna Come” werd opgenomen op 21 december 1963 in de RCA Studio’s in Los Angeles, Californië tijdens sessies voor Cooke’s album “Ain’t That Good News” (1964)

Cover versies

Er zijn vele cover versies van het nummer verschenen onder andere door Al Green, James Taylor, The Allman Brothers Band, Allison Moorer, Jeffrey Gaines, Matt Doyle, Cory Wells, Bob Dylan, Aretha Franklin, The 5th Dimension (in een medley met The Rascals), Three Dog Night, The Band, Wayne Brady, Billy Bragg, Evelyn Champagne King, Solomon Burke, Otis Redding, Terence Trent D’Arby, Gavin DeGraw, The Fugees, The Cold War Kids, Seal, Deitrick Haddon, Graham Parker, Patti Labelle, Prince Buster, Morten Harket, The Neville Brothers, Jacksoul, Ben Sollee, Johnny P, Billy Preston, Otis Redding, Baby Huey, Michael Thompson & Bobby Womack, Leela James, Tina Turner, The Righteous Brothers (Bobby Hatfield solo), The Gits, Brandy & The Supremes, The Manhattans, Gerald Alston, Beth Hart, en Aaron Neville & The Mt. Zion Mass Choir,


Al Green – The Allman Brothers Band


Otis Redding – Beth Hart

Songtekst

A Change Is Gonna Come (Sam Cooke)

I was born by the river in a little tent
Oh and just like the river I’ve been running ever since
It’s been a long, a long time coming
But I know a change gonna come, oh yes it will

It’s been too hard living but I’m afraid to die
Cause I don’t know what’s up there beyond the sky
It’s been a long, a long time coming
But I know a change gonna come, oh yes it will

I go to the movie and I go downtown
Somebody keep telling me don’t hang around
It’s been a long, a long time coming
But I know a change gonna come, oh yes it will

Then I go to my brother
And I say brother help me please
But he winds up knocking me
Back down on my knees

Ohhhhhhhhh…..

There been times that I thought I couldn’t last for long
But now I think I’m able to carry on
It’s been a long, a long time coming
But I know a change gonna come, oh yes it will