Lyle Lovett

Lyle Lovett

Lyle Pearce Lovett, geboren in Klein, North Harris County, Texas op 01 november 1957 is een Amerikaanse singer-songwriter en acteur. Lovett begon in 1980 zijn muzikale carriëre als songwriter. In 1986 ondertekende hij een contract als singer-songwriter bij Curb Records en bracht zijn eerste album “Lyle Lovett” uit. Lovett wordt doorgaans geassocieerd met countrymuziek maar zijn composities verenigen elementen van muziekgenres als folk, texas-swing, blues, jazz, gospel en de meer traditionele country & western stijlen. Sinds de start van zijn carriëre heeft hij veertien albums opgenomen waarvan 21 singles zijn getrokken, had een toptien notering met “Cowboy Man” in de Billboard Country Hitlijsten, won vier Grammy Awards en trad op in een aantal films.
Op 28 februari 2012 bracht Lovett, als aankondiging van de beëindiging van het contract, het album “Release Me” uit waarop een verzameling van covers en eigenaardige nummers. Lyle maakt geen geheim van zijn vertrek bij Curb, niet met de titel van het album en ook niet met de foto op de frontcover.


Release Me met K.D. Lang

Hoewel het album enigzins wollig en misvormd is heeft Lovett “Release Me” niet als een onontkombare contractuele verplichting willen zien. De aantrekkingskracht van “Release Me” is dat het bewust rommeliger is dan Lyle zichzelf ooit op enig album heeft toegestaan. Het is “een puinhoop met een doel“, het album raakt aan bijna elke stijl die Lovett heeft uitgeprobeerd sinds zijn debuut bij Curb in 1986, een prettige pretentieloze samenraapsel van stijlen. Zijn goede humeur is duidelijk op het album voelbaar, niet alleen in het wellustige “The Girl With The Holiday Smile“, maar ook in de onstuimige en losse nummers van de rest van het album. Er zijn een handvol langzame, bespiegelende momenten, maar “Release Me” is een onbetwist feest met de blues als de soundtrack van het album en Chuck Berry’s “Brown-Eyed Handsome Man” als een vertraagde, geslepen en soulvolle uitsmijter. Er klinkt een charmante verlichting door de nummers heen, Lovett is ontspannend in de nummers die hij liefheeft en klinkt alsof hij in jaren niet zoveel plezier heeft gehad. Voor de fans van Lyle Lovett maar ook voor degene die onbekend zijn met deze Texaan hebben we van het album hebben we tien nummers verzameld, veel luisterplezier.


White Freightliner Blues


Understand You


White Boy Lost In The Blues


Baby It’s Cold Outside met Kate Edmonson


Brown Eyed Hansome Man


One Way Gal


Dress Of Laces


The Girl With The Holiday Smile – Night’s Lullaby

Voor meer Lyle Lovett zie www.lylelovett.com