Diftong – The Rocket Swing

Diftong – The Rocket Swing

Het is oktober 2009. Een regenachtige avond en een klein zaaltje, ik maakte voor het eerst kennis met de Nederlandse singer-songwriter Diftong, die dagelijks als Hans Willers door het leven gaat. Dat eerste optreden van Diftong was, om eerlijk te zijn, voor mij niet direct een reden om de man in mijn muziekliefhebbershart te sluiten en hem verder te volgen. Het optreden was niet direct boeiend te noemen, de nummers waren vlak en in zijn stem ontdekte ik een zeker eentonigheid. Waarom dan deze recensie?
Deze week ontving ik zijn inmiddels vierde album The Rocket Swing (Come Undone Records) en na het beluisteren van de 10 songs op het album vervaagde mijn destijds teleurstellende indruk bij elk nummer een beetje meer. Diftong is duidelijk gegroeid en volwassener in zijn muziek geworden. De songs op het album varieëren van rootsy rocksongs tot akoestische fingerpicking songs. De poëtische teksten behandelen uiteenlopende onderwerpen uit het leven van Diftong, een liefdeslied Heart Of The Matter, songs over een vintage bestelwagen Vintage Van, tatoeage, voodoo-pop Voodoo22 en één over de oorsprong van de blues A Storyville Blue Note.
Mijn favorieten zijn de titelsong The Rocket Swing, die door Diftong werd geschreven als een herinnering aan het vroegtijdig overlijden van een familielid waarmee hij de schommel, die gemaakt was van een als raket vermomde motorzijspan, vaak deelde en het als eerbetoon aan de beroemde dichter Dylan Thomas geschreven Dying Of The Light, die mijn absolute favoriet van dit album is.


8. Dying Of The Light

Songfragmenten

1. Vintage Van

2. Cormorant

3. The Rocket Swing

4. A Storyville Blue Note

5. Heart Of The Matter

6. Jubilee

7. Voodoo22

9. The Hole

10. One For The Road

Het album werd opgenomen in Nova Scotia, Canada. Diftong zingt en speelt banjo en wordt begeleid door Dale Murray op gitaar, lapsteel, bas en percussie, Brian Murray speelt drums en Fleur Mainville viool. Dale, Christina Martin en Matt Epp vormen het koortje. Dale Murray tekende voor de productie van het album die in februari door het Canadese Come Undone Records wordt uitgebracht.