Mud

Mud

De Engelse glamrockband MUD, opgericht in februari 1968 en ontbonden in 1990, beleefde tussen 1973 en 1976 zijn hoogtepunt met veertien Top 20 hits in Engeland waaronder “Tiger Feet”, “Lonely This Christmas” en “Dynamite”.
De band bestond in alle jaren van haar bestaan uit dezelfde vier leden:
Zanger Les Gray (geboren Thomas Leslie Gray, 9 april 1946, Carshalton, Surrey)
Lead-gitarist Rob Davis (geboren Robert Berkeley Davis, 1 oktober 1947, Carshalton, Surrey)
Bas-gitarist Ray Stiles (geboren Raymond John Stiles, 20 november 1946, [2] Guildford, Surrey)
Drummer Dave Mount (geboren David George Mount, 3 maart 1947, Carshalton. )

De band verscheen in de beginjaren van haar bestaan in The Basil Brush show op BBC TV en tourde als openingsact voor Jack Jones. Na jaren van schnabbelen en mislukte singles kwamen ze onder contract te staan bij het RAK-label van de bekende producer Mickie Most, instant-succes met drie hitsingles op rij “Crazy” (nr. 12), “Hypnose” (nr. 16) en “Dynamite” (nr. 4) was het gevolg van deze stap.


Lonely This Christmas – Dynamite

Het hoogtepunt van hun carrière beleefde de band met de drie Britse nummer één hits “Tiger Feet” en “Lonely This Christmas” (1974) een aanhankelijke Elvis Presley-imitatie en “Oh Boy” (1975), een a capella cover van de Buddy Holly hit. “Tiger Feet” verkocht meer dan 500.000 exemplaren in Engeland en met een miljoen verkochte singles wereldwijd werdt het de grootste hit uit hun loopbaan. In deze succesvolle periode werden hun platen bijna zonder uitzondering geschreven en geproduceerd door Chinn en Chapman, “Oh Boy” was het enige nummer dat ze niet schreven.


Tiger Feet – Rocket

De band omarmde ook de ontluikende disco-rage zoals bijvoorbeeld met hun 1976 single “Shake It Down”. De laatste single die de hitlijsten bereikte was een cover van de Bill Withers lied “Lean on Me”.De laatste single van de band was “Lipstick On Your Collar” uit 1983. De “magic” van de band was verdwenen, de koek was op en ze besloten er een punt achter te zetten, het laatste optreden van de vier originele leden was op 3 maart 1990 bij huwelijk Dave Mount.
De afzonderlijke leden bleven actief in de showbussiness, Les Gray toerde als Mud Les Gray’s in diverse bezettingen, Ray Stiles ging bij The Hollies terwijl Rob Davis ging schrijven en maakte een aantal zeer succesvolle dance-hits voor artiesten als Kylie Minogue. Drummer David Mount ging zijn geluk beproeven in de verzekeringswereld.

Gray overleed op 21 februari 2004 aan een hartaanval ten gevolge van keelkanker te Lagos, Portugal en David George Mount overleed op 2 december 2006 in ziekenhuis St. Helier, Carshalton