Kenny Owens

Kenny Owens

Rockabilly van de bovenste plank. Kenny Owens (geen familie van Buck Owens) is een Amerikaanse rockabilly-, rock ’n roll- en country-zanger uit Arkansas. Er is weinig bekend van deze zanger, hij nam platen op voor ondermeer Poplar Records, Chance Records, Reka Records en zijn eigen label ORK Records en werd in de jaren 1950-1960 vooral bekend in zijn thuisstaat Arkansas.
Owens werd geboren op een boerderij in Arkansas en groeide op als een van de acht kinderen in een arm gezin. Als kind kwam hij in aanraking met muziek en leerde zichzelf al op jonge leeftijd om gitaar te spelen. Hoewel hij aanvankelijk werkte in verschillende beroepen, heeft muziek altijd een rol gespeeld in zijn leven en geinspireerd door Eddie Cochran begon hij in de beginjaren 1950 te proberen om als professionele muzikant de kost te verdienen.

Met de komst van rock’n’roll kwam Owens eerste kans voor een platenopname, voor Lois Krefetz’s label “Poplar Records” uit New York City, nam hij op 24 februari 1958 onder artiestennaam Kenny Owen ( zonde s) zijn eerste single “I Got The Bug / High School Sweater” (Poplar 45-106) op. Voor het in Michigan gevestigde label Ruth Records volgde “Frog Man Hop / Come Back Baby” (Ruth 441-2), de B-side werd later opnieuw werd opgenomen voor Reka Records uit Arkansas en gekoppeld aan “Wrong Line”(Reka 401).


I Got The Bug – Come Back Baby

In de volgende jaren verschenen van Owens meer singles, “That’s Tough” / “You’re For Me” (Chance 71462) samen met The Del-Rays en ook de Johnny Cash cover “Hey, Porter” / “Ballad of a Teenage Queen” (Ork OS35). In de jaren 1960 leidde hij zijn eigen label, Ork Records en bouwde een hoge populariteit op in Arkansas. In 1965-1966 werd voor het Arkey label de songs “Traveling On Her Mind” en “Oh, How I Miss You” opgenomen en als single uitgebracht (Alley T4KM 5101/5102). In Jonesboro, Arkansas, had Owens in de late jaren 1960 op KAIT zijn eigen tv-show en nam in 1970 met Larry Donn’s band in Wayne Raneys Studio in Concord, Arkansas het album “Kenny Owens & the Road Travellers with Mid-American Music” die alleen op zijn concerten werden verkocht.
Larry Donn vertelt over hierover; “In 1969, Kenny Owens came to me with the idea that he and I should be partners. He was good at booking jobs, and I had a good band, so we joined forces. In ’70, we went to Wayne Raney’s studio in Concord, Arkansas, and recorded an album for road sales (‘Kenny Owens & The Travellers With Mid-American Music’ – Ork LP 1003). Kenny did one side and I did five songs on the other side.”


Hey Porter – Wrong Line


Long Lost John – Big Boss Man


Cheatin’ Again – Honky Tonk Man/Mama Layed The Law Down

Onder de naam The Travelers met Ronnie Harris en Eddie Slusser werden eind 1968 twee demo’s opgenomen “You’ve Got No Reason” en “First Date” die later op Kenny’s label Shork op single werden uitgebracht.
In 1969/1970 nam Kenny zijn laatste nummers op “Long Lost John / That Big Ole Moon” verscheen op single (Ork OS35) en “Crazy For Your Love”en “Cheatin’ Again” verscheen in 1979 op de Cowboy Carl LP CCLP103