Neko Case – Middle Cyclone

Neko Case – Middle Cyclone

“Middle Cyclone” is het vijfde en tot op heden het laatste studio-album van de Amerikaanse alternative country singer-songwriter Neko Case. Na een zeer lange aanloop van drie jaar werd het album op 3 maart 2009 uitgebracht op het ANTI-label. Zoals de titel van het album doet vermoeden zijn de nummers op het album doordrongen van beeldspraken over de natuur en in het bijzonder over tornado’s, een veel voorkomend verschijnsel in het mid-westen van de Vereningde Staten waar Case woont.
Thematisch heeft “Middle Cyclone” betrekking op hoe Case’ opvoeding haar min of meer voorschreef om zichzelf met sterke emotie te hechten aan de natuur in het algemeen en dieren in het bijzonder, om menselijke relaties te verwaarlozen en zich te verzoenen met het feit “liefde nodig te hebben”.
Aan “Middle Cyclone” werkten een verscheidenheid van gast-artiesten mee, zoals M. Ward, Garth Hudson, Sarah Harmer, en leden van The New Pornographers, Los Lobos, Calexico, The Sadies, Visqueen, Kurt Heasley van Lilys, en Giant Sand.

Op dit album is Neko Case letterlijk een kracht van de natuur. Haar stem, één van de sterksten in dit genre, komt meteen bij je binnen. Ze heeft een enorme controle en verrassende fysische en stilistische bereik die in staat is met gemak en gratie over te gaan van cowgirl honkytonk via popmuziek naar americana. Case zingt de opener van het album “This Tornado Loves You” uit het oogpunt van een echte tornado, trailerparken verwoestend en een 65-mijl lange strook in het landschap snijdend op zoek naar haar geliefde “I carved your name across three counties”, zingt ze uitdagend terwijl de gitaren verwoed om haar heen zwepen suggererend dat vernietiging een demonstratie van liefde kan zijn. Later is ze een cycloon, een olifant, een orka, een duif, een ekster en misschien een weekdier, “I’m an animal” zingt ze in “I’m An Animal”, “You’re an animal, too”.


This Tornado Loves You – I’m An Animal

“Polar Nettles” roept een beeld op van een man “filleted on the stairs”, “Red Tide”, “Magpie To The Morning” en “People Got A Lotta Nerve” hebben betrekking op dierentuindieren die in opstand komen tegen hun gevangenissen, een opstand die tragisch en onvermijdelijk eindigt in kogels. Het album vereist geen speciale omgeving om er van te genieten, het klinkt indrukwekkend en meeslepend op zichzelf maar de luisteraar zal geduld dienen te betrachten om de charmes en mysteries te kunnen onthullen.


Magpie To The Morning – People Got A Lotta Nerve


Don’t Forget Me – Marais la Nuit