Lyle Lovett

Lyle Lovett

Lyle Lovett heeft sinds zijn opkomst in de country-scene, midden jaren ’80 van de vorige eeuw, verschillende muzikale hoeden gedragen. Deze trotse Texaanse singer-songwriter heeft, met de hulp van zijn grote band, een eclectische carrière opgebouwd die behendig de elementen van country, folk, jazz en blues combineert, alles netjes bij elkaar gebonden door een voortreffelijke stem die zowel de ongeinterseerde kalmte van een outlaw in het ene nummer als de zwakheid van een gekrenkte minnaar in het volgende nummer op weergaloze wijze kan vertolken. Op “Release Me”, gebruikt Lovett deze muzikale behendigheid voor interessante en mooie vertolkingen van een aantal van zijn favoriete nummers.
Een groot deel van de charme van “Release Me” is dat het bijna nooit aanvoelt dat Lovett andermans nummers speelt en zingt, het zouden zijn eigen nummers kunnen zijn.
Misschien komt het doordat hij meestal nummers van artiesten vertolkt, nummers en artiesten waarvan hij houdt en die hem beïnvloed hebben (zie o.a. zijn album “Step Inside This House”). Hij heeft een griezelig en onderschat talent om nummers van anderen te laten “ademen”, een kwaliteit die hem in staat stelde om eerder onwaarschijnlijke nummers als Tammy Wynette’s “Stand by Your Man” te vertolken, zonder ook maar een opgetrokken wenkbrauw van zijn luisteraars te ontlokken.


fragmenten van alle nummers – Isn’t That So

Naast de twaalf covers op dit album heeft Lovett tijdens de afronding van de opnames twee eigen nummers aan het album toegevoegd. “The Girl with the Holiday Smile” van de EP “Songs For The Season” (2011), een typische Amerikaanse Holiday-song en het meer country-achtige “Night’s Lullaby”, die oorspronkelijk werd geschreven voor een toneelproductie van “Much Ado About Nothing”.
“Release Me”, een album van covers en eerdere uitgaven, zorgvuldig samengesteld en prachtig vormgegeven, is zelden een vervanger voor een Lyle Lovett album met nieuw materiaal. Er valt genoeg te genieten, hetgeen grotendeels te danken is aan het vermogen van Lovett om binnen te stappen en zich thuis voelen in de muziek die hij liefheeft.
Het is gewoon weer een van de vele hoeden dat deze cowboy zo goed weet te dragen.


Brown Eyed handsome man – One Way Gal – White Freightliner Blues