Kris Kristofferson in 013

Kris Kristofferson in 013

De Amerikaanse country-songwriter, zanger en acteur Kris Kristofferson is een grootheid en voornamelijk bekend van liedjes als ‘Me And Bobby McGee’, ‘Sunday Mornin’ Comin’ Down’ en ‘Help Me Make It Through The Night’, nummers die veelvuldig door artiesten als Elvis Presley,Janis Joplin, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis en Willie Nelson gecoverd zijn. In 1977 werd hij opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame. Kris Kristofferson (Brownsville, Texas, 22 juni 1936) is inmiddels 75 jaar, maar “he’s still going strong”. Op zondag 2 december 2012 komt Kris Kristofferson voor een exclusieve show in Nederland naar 013 in Tilburg. Hij zal op deze bij voorbaat memorabele avond met zijn all-time hits zijn publiek ongetwijfeld volledig inpakken. Voor deze show is de kaartverkoop inmiddels gestart.


Sunday Mornin’ Comin’ Down – Help Me Make It Through The Night (met ex Rita Coolidge)

Met ‘Vietnam Blues’, een nummer dat werd opgenomen door Dave Dudley en in die uitvoering hoog in de Amerikaanse Country Top 20 van april 1966 stond, scoorde Kristofferson zijn eerste succes. Tussen 1967 en 1969 scoorden verscheidene muzikanten grote countryhits met nummers die door Kristofferson waren geschreven, zoals Roy Drusky (‘Jody and the Kid’), Billy Walker & the Tennessee Walkers (‘From the Bottle to the Bottom’), Ray Stevens (‘Sunday Mornin’ Comin’ Down’), Faron Young (‘Your Time’s Comin’) en Jerry Lee Lewis (‘Once More with Feeling’). Roger Miller besloot drie nummers van hem op te nemen, waaronder ‘Me And Bobby McGee’. Dit werd in deze uitvoering een grote countryhit. Toen Janis Joplin in 1971 postuum een nummer-één-hit scoorde met het nummer, kreeg Kristofferson voor het eerst erkenning buiten de rootsmuziek.


Dave Dudley/Vietnam Blues – Roger Miller/Me And Bobby McGee

Als artiest kreeg Kris Kristtofferson ook de nodige aandacht dankzij Johnny Cash, die hem introduceerde op het Newport Folk Festival. Cash scoorde in de jaren 70 een grote hit met Kristofferson’s ‘Sunday Morning Coming Down’. In 1971 kwam Kristoffersons tweede album uit, getiteld ‘The Silver Tongued Devil And I’. Dit album werd een groot succes en Kristofferson kreeg uiteindelijk ook erkenning als muzikant. Zo is hij in 1977 opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame.
In 1985 vormde Kristofferson samen met Willie Nelson, Johnny Cash en Waylon Jennings de supergroep The Highwaymen. De albums van dit illustere kwartet verkochten zeer goed.


The Highwaymen – Against The Wind

Zijn acteercarrière kwam in 1996 in een stroomversnelling toen John Sayles hem vroeg voor de rol van corrupte Texaanse sheriff in de film ‘Lone Star’. Kristofferson bewees met die rol een veelzijdig acteur te zijn, waarna hij voor films als ‘Blade’, ‘Payback’ en Tim Burtons remake van ‘Planet of the Apes’ gevraagd werd.

bron: intergraal overgenomen van www.folkforum.nl