Kieran Kane

Kieran Kane

Kieran Kane werd geboren op 7 oktober 1949 in Queens, New York. Zijn eerste muzikale ervaring was, als drummer in de rockband van zijn broer, op de leeftijd van negen jaar. Kieran leerde zichzelf gitaar en mandoline spelen en ontwikkelde lokaal genoeg reputatie om als openingsact voor o.a. The Steve Miller Band op te treden. Na zijn opleiding in Boston te hebben afgerond verhuisde Kane naar Los Angeles, California, waar hij verscheidende jaren werkte als sessie-gitarist en schrijver, tussen de bedrijven door deed hij regelmatig auditie bij de diverse platenmaatschappijen in Los Angeles.
Op aanraden van een vriend bracht Kieran een bezoek van één week aan Nashville waar hij tot zijn eigen verbazing een contract als schrijver bij Tree Publishing kon tekenen. Spoedig verhuisde Kane definitief naar Nashville, Tennessee. Korte tijd later tekende hij een platencontract met Asylum Records, die zijn eerste album “Kieran Kane” in 1982 op het Elektra label uitbracht. Van dit album kwamen vier nummers terecht in de country hitlijsten.


Cool Me Down – I’ll Go On Loving You – Eight More Miles

Kieran Kane weerstond de druk van de platenmaatschappij om meer commercieel getinte nummers op te nemen en liet zijn contract met Asylum Records ontbinden.

Tree Publishing collega Jamie O’Hara, waarmee Kieran het door The Judds opgenomen nummer “Bluegrass Blues” had geschreven, en Kane besloten samen meer nummers te schrijven. Deze samenwerking beviel zo goed dat zij in 1986 besloten een duo, bekend als The O’Kanes te vormen.
De O’Kanes namen, onder contract bij Columbia Records, drie studio-albums op voor het label, van deze albums werden er zes singles getrokken die allen in de Billboard Hot Country Singles Charts terecht kwamen.
Opnieuw verlangde het platenlabel een wijziging van de koers van het duo en om niet toe te geven aan deze eis ontbonden O’Hara en Kane het duo in 1989 en scheiden hun wegen.


Oh, Darlin’ – One True Love – Daddy Needs To Grow Up Too

In 1993 keerde Kieran terug naar zijn carrière als solo-performer. Hij tekende in dat jaar bij Atlantic Records, en bracht het album Find My Way Home uit. Vanwege de slechte verkoop van dit album, werd hij al snel gedropt bij Atlantic.
Twee jaar later richt Kane samen met drie andere Nashville singer-songwriters, Kevin Welch & Harry Stinson, Dead Reckoning Records, een onafhankelijk platenlabel dat gespecialiseerd is in de country muziek, op. Kieran Kane bracht op zijn eigen label tot op heden vijf solo-albums uit DeadReckoning (1995), Six Months, No Sun (1998), The Blue Chair (2000), Shadows on the Ground (2002) en Somewhere Beyond the Roses(2009)So Many Miles – Dedicate – Hysteria
This Dirty Little Town – Je Suis Tres Contendre – He Never Knew What Hit Him

Kieran Kane houdt zich ook bezig met schilderen en hij wordt gezien als een zeer talentvolle kunstschilder.

bronnen www.somekindofparadise.com – wikipedia – www.deadreckoners.com