JW Roy – Dry Goods & Groceries

JW Roy – Dry Goods & Groceries

Toen JW Roy vier jaar geleden zijn naam zag op een foto van een Dry Goods & Groceries winkel met zijn naam op de gevel uit het Wilde Westen van de vorige eeuw nam JW zich één ding voor, dit wordt de titel van mijn volgende album.

En Dry Goods & Groceries werd het nieuwste project van JW Roy.
Nederlands enige outlaw van betekenis heeft na De Sint Willebrord Sessies Vol. 1: Sporthuis Hubert uit 2012 opnieuw een product, een albumboek zoals JW het zelf noemt, afgeleverd die mij tot in mijn diepste ziel heeft geraakt.
In het boek prachtige verhalen over een in de druilerige regen op een taxi wachtende Townes van Zandt, de droom van vijf talentvolle artiesten uit Nashville, een openhartige Tim Knol gelardeerd met door Tim geschoten foto’s , de bekentenis van Frédérque Spits, een ontnuchterende nuchtere John Hiatt, de ontboezemingen van Freek de Jonge, de roadtrip van JW, Ryan Adams, Hank III, de platenzaakbattle van Mart Smeets & Johan Derksen, Dolly Parton, Love Hurts, Guy Clark, gitaren, de lekke band van Dale Watson, Austin TX en JW Roy himself zijn ontroerend, hilarisch en blijvend boeiend. Het stijlvol vormgegeven boek sluit af met een songlijst, de songteksten van alle 17 songs van het album en een fotografisch overzicht van de crew.

En dat brengt mij naar het belangrijkste onderdeel van het albumboek, de muziek.

De gruizelige en gebronsde stem van JW opent het album met Building A Dream waarin JW terugkeert naar zijn jeugd en de droom die begon met de gitaar van vriend Ruud. Via Over & Over, het weemoedige en dankbare Girl From The North Sea en Dear John horen we in Take It Slow JW het leven in The Cottonwood Motel Inn bezingen.


01. Building A Dream


02. Over & Over


03. Girl From The Northsea


04. Dear John


05. Take It Slow

Our House In The Sun is de droom die werkelijkheid wordt en Crazy Love is alles wat we nodig hebben. Drive verhaalt eigenlijk over de treffend in beeld gebrachte roadtrip door de South, These Loving Arms is de ultieme beleving van een Belgische nacht terwijl Angel Bird een herinnering beschrijft van die zwartharige schoonheid uit Dixie.


06. Our House In The Sun


07. Crazy Love


08. Drive


09. These Loving Arms


10. Angel Bird

De uitvoering van Townes van Zandt’s Lungs is er een van zeldzame schoonheid en steekt de originele uitvoering van één van JW’s helden naar de kroon, Life’s A Fee, de prachtige tekst is van oud-topwielrenner Peter Winnen, is een klein liedje die dwingt tot overdenking en in The One bekend JW dat “she is the one for me”.
Het album sluit af met vier heerlijke bonustracks Desperados Waitin’ For The Train van zijn leermeester Guy Clark, een fantastische versie van Gentle River (Todd Rakestraw), een vurige Let The Train Blow The Whistle (Johnny Cash) en het gevoelige Feel Like Going Home (Charlie Rich).


11. Lungs


12. Life’s A Fee


13. The One


14. Desperados Waitin’ For The Train


15. Gentle River


16. Let The Train Blow The Whistle


Feel Like Going Home

Een prachtig album, een uitgave van on-Nederlandse kwaliteit van een artiest die zich kan meten met de grote singer-songwriters. Vanaf 23 november a.s toert JW + band met deze verhalen en songs door het land, dit mag je niet missen!!!!!!