Justin Rutledge – Valleyheart

Justin Rutledge – Valleyheart

Luisterend naar het nieuwe album “Valleyheart” van Justin Rutledge met een zangstem die de emotie en schoonheid van zijn teksten op indrukwekkende wijze naar de luisteraar overbrengt durf ik de conclusie te trekken dat deze songwriter met dit album vergelijkbaar is met wat de gearriveerde sterren van de vorige generatie als Bob Dylan en Neil Young hebben laten horen. Justin Rutledge bewijst zijn kwaliteit met “Valleyheart” ruimschoots en alles wat hij nog nodig heeft is een wereldwijd podium om zichzelf te presenteren. Plezierige traagheid is het adagium van “Valleyheart” zelfs op die momenten dat er een tempoversnelling plaats vindt.
Het album beging redelijk verwarrend met “Amen America”, een liefdesverklaring aan Amerika waarbij deze Canadees het niet nalaat om ook de wonden en scherven van deze wereldmacht te benoemen. Een acoustische gitaar, mondharmonica en de stem van zangeres Carina Round geven dit nummer een heerlijke zwoele en smachtend geluid mee.
“For Lean Hounds” klinkt met zijn warm boeiende ritme bijna weemoedig, hetzelfde geldt voor “Getting Away” met de extra kleur brengende stem van Round op de achtergrond, voor het romantische “Kapukasing Coffee” en de ballade “Heather In The Pines”.
“Valleyheart” verkent een bepaald deel van het emotionele spectrum gedurende het gehele album en houdt zijn luisteraars elk nummer in een niet te ontsnappen luistergreep. Om die reden alleen al zou Justin Rutledge het verdienen de opvolger te worden van die andere Canadese songwriter-superster Neil Young.


Amen America – Out Of The Woods


For Lean Hounds


Kapukasing Coffee