Jan Henk de Groot – Riff

Jan Henk de Groot – Riff

Jan Henk de Groot, singer-songwriter uit het Hoge Noorden in de traditie van Ede Staal heeft met zijn album Riff een indrukwekkend album afgeleverd. Jan Henk de Groot ging in een nog niet zo lang geleden verleden schuil als oprichter en zanger van de band Henkus die vanaf 2001 voornamelijk optrad in het noorden van ons land en in de voorprogramma’s van De Dijk, Van Dik Hout en Twarres stonden. De talentvolle band won de publieksprijs van De Grote Prijs van Nederland en stond op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival in Groningen. In 2008 kwam er een abrupt einde aan de band toen Jan Henk besloot om voor zijn gezin en maatschappelijke carriëre te kiezen en de muziek gedeeltelijk achter zich te laten, hij speelde voor zijn plezier hier en daar nog wel solo, had ook plannen voor een live-album en pakte zijn studie weer op.
En toen op een mooie donderdag 22 Juli 2010 werd zoontje Riff Linus geboren “A five pound hero in an oversized diaper” en alles was anders “for fifteen minutes you were healthy, but then no time to hold you close”.
Riff bleek een levensbedreigende slokdarmafwijking te hebben en direct medische zorg was noodzakelijk, het werd een lang jaar, een jaar vol van zorg, verdriet, pijn, hoop en optimisme voor de Groot en zijn gezin, “it has been a year”.
Jan Henk heeft de dramatische en emotionele gebeurtenissen van die periode op een integere, warme, liefdevolle manier geregistreert en op literaire wijze vastgelegd in de tien mooie nummers van dit album. De Groot geeft zijn gevoelens bloot en laat de luisteraar dichtbij zijn persoonlijk domein komen. De teksten hebben een diepe betekenis en een gelaagdheid die op een zodanige wijze muzikaal worden ondersteund dat de toehoorder in de omschreven en bezongen scenes wordt ingetrokken.
Met Riff gaat het goed, het is een vrolijke en intelligente jongen die zich goed ontwikkeld, “It has been a dream, just a bad dream”.

Luister naar deze fragmenten van alle nummers en raak net zoals ik onder de indruk van de bijzondere kwaliteiten van dit album.

01.Blockbuster Of The Summer01 Blockbuster Of The Summer_CUT
02.Webcam 0802 Webcam 08_CUT
03.Live By The Day03 Live By The Day_CUT
04.Cuddly Guards04 Cuddly Guards_CUT
05.Ramsey05 Ramsey_CUT
06.September 2306 September 23_CUT
07.Fireworks Over Amsterdam07 Fireworks Over Amsterdam_CUT
08.Tunnel And The Light08 Tunnel And The Light_CUT
09.Happy Boy09 Happy Boy_CUT
10.Has Been A Year10 Has Been A Year_CUT

Op het album wordt Jan Henk, die zelf zang, acoust.gitaar, mandoline, orgel, harmonica en percussie voor zijn rekening neemt, ondersteund door echtgenoot Paulien van der Wal (zang, viool), dochter Myrthe (zang), zoon Midas (zang), zoon Riff (“zang”), Allard Gosens (acoust. & elek. gitaar), Michael Nieuwenweg (basgitaar), Dennis Elderman ( drums, percussie) en Bertolf Lentink (steelgitaar).
Het album is verkrijgbaar bij www.janhenkdegroot.nl waar eveneens info is te verkrijgen over zijn optredens.

bronnen: persbericht Jan Henk de Groot
foto : Allard Gosens