Chelle Rose – Blue Ridge Blood

Chelle Rose – Blue Ridge Blood

Sinds ik de gloednieuwe plaat Blue Ridge Blood van alt.country singer-songwriter Chelle Rose in mijn bezit heb neemt haar muziek mij mee naar een andere werkelijkheid. Haar stem, de zwoele toon met ruwe accenten en de verhalende nummers die blijven boeien. Deze voor mij volslagen onbekende artiest heeft mij met stomheid geslagen met haar autobiografische teksten die verhalen van een harde en liefdeloze jeugd.

Neem de albumopener Paintsville Table, een verbazend en schokkend verhaal over haar mijnwerkende vader en broer:

Ain’t no sunshine in the gut of that mountain
Daddy begged his boy to be anything but a miner
but his lady got a baby in her belly
so he traded his dreams to put food on that Paintsville Table.

Het eveneens persoonlijke Mean Grandpappy is een nummer over de begrafenis van haar flamboyante grootvader die Chelle en twee andere kleinkinderen misbruikte, Chelle spuugt de teksten als het ware uit:

Not a tear in the eye of any of his kin
Randy’s gone home to Satan’s den

Het hartverscheurende emotionele Reckon With The Devil beneemt je de adem, ze klinkt niet langer bezorgd, maar verbolgen en in de titelsong, het trots uitdagende Blue Ridge Blood, komen haar Appalachian roots volledig tot zijn recht en cultiveert ze haar donkere artistieke persoonlijkheid. Producer-songwriter Buddy Miller ondersteund Rose’s diepe gegrom met lage harmonieën en sobere percussie terwijl Sergio Webb met zijn lyrische dobro de show steelt.
Het is niet eenvoudig de impact van haar geluid te beschrijven, het is onderscheidend en dringt door tot diep in je ziel met nummers als Hidin ‘Hole en het laatste nummer van het album Sing Pretty.
Chelle Rose doet me met dit album denken aan Steve Earl, Emmylou Harris, Lucinda Williams, Mary Gauthier maar ook aan countrygrootheden Loretta Lynn, Bobby Gentry en Jeannie Riley. Een artieste met de potentie om zich te ontwikkelen tot één van de belangrijkste singer-songwriters van de komende jaren.

Blue Ridge Blood – Hidin’ Hole

Tracklist & samples

1. Paintsville Table

2. Reckon With The Devil

3. Dammit Darlin

4. Not Your Girl

5. Blue Ridge Blood

6. Lead Me Down

7. Mean Grandpappy

8. Gypsy Rubye

9. Hidin’ Hole

10. Southern 4501

11. Sing Pretty

Reckon With The Devil – Southern 4051