Brooks Williams – My Turn Now

Brooks Williams – My Turn Now

Brooks Williams, singer-songwriter en een buitengewoon begenadigd gitarist uit Statesboro, Georgia (USA en thans woonachtig in Engeland, is tot nu toe voor mij onder de radar gebleven. De man heeft er inmiddels een carriére van meer dan 25 jaar opzitten en bracht in die periode via zijn eigen label Red Guitar Blue Music en andere labels als Green Linnet Records, Signature Sounds, Silent Planet Records en Solid Air Records meer dan 20 albums uitgebracht. Tijd voor een nadere kennismaking.

Williams combineert roots, jazz, blues, klassiek en folk waardoor zijn muziek uniek en zeer origineel te noemen is. Op zijn nieuwste album My Turn Now, die op 13 mei j.l. het licht, zag is deze kwaliteit op een indringende maar plezierige wijze aanwezig. De rode draad in de nummers van het album, 7 originele en 4 covers, is de muziek die al zijn hele carriére een belangrijke rol speelt, blues van bijzonder hoge kwaliteit.
Bijgestaan door muzikanten als Chris Pepper op drums en percussie, de basspelers A. Murray Khan en Richard Gates en Sally Barker op backing vocals is dit een prachtige plaat geworden, met een relatief schaarse instrumentatie is Williams er in geslaagd een vol geluid te creëren. De opnames zijn enigszins gepolijst maar dankzij de geweldige vocalen en de schitterende melodieën mooi en warm.

Crazy Dance is de opener van het album, een melodieus mid-tempo nummer met een stevige percussie en bluesy zang. My Turn Now vertelt het verhaal van de motorcoureur die het zat is om elke race te verliezen en nu aan de beurt is om te winnen. Het cynische Nine Days’ Wonder is wat trager, het vingervlug gitaarspel van Williams contrasteert met de vocalen van Sally Barkers. De warm gezongen sombere ballade Year Began is van internationale kwaliteit. Your Mind Is On Vacation, geschreven door Mose Allison, is een heerlijk duel tussen blues en country en het bluesy Joker’s Wild is een prachtig harmonieus duet van Brooks en Sally. Nobody Wins is een solide en ingetogen versie van Kris Kristofferson’s verhaal over liefdesverdriet.

Het tempo, de dynamiek en het onderwerp variëren op dit album op een nogal verslavend wijze die ondanks zijn aanwezige blues roots een grote diversiteit bezit. Een waardevolle uitgave en een mooie aanvulling in de platenkast van elke muziekliefhebber.

Tracklist & Samples

01. Crazy Dance

02. My Turn Now

03. Nine Days Wonder

04. Darkness

05. Year Began

06. Your Mind Is On Vacation

07. Joker’s Wild

08. Rosalyn

09. Hesitation Blues

10. Nobody Wins

11. Sitting On Top Of The World


My Turn Now


Year Began – Joker’s Wild