Brigitte London – Thunder

Brigitte London – Thunder

Bij het de eerste keer beluisteren van Brigitte London’ album Thunder uit 2007 werd ik direct geboeid door de levendigheid van de album. Haar zang is duidelijk, direct en van een buitenaardse kwaliteit en haar songwriting heeft bijna het punt van meesterschap bereikt. Gesteund door de voormalige Waylon Jennings’ bandleden Richie Albright, Fred Newell, Bee Spears en met de dynamische vocalisten Diana DeWitt en John Wesley Ryles op de achtergrond, heeft Londen een album gecrëeerd die alles wat geweldig was in de jaren zeventig hippie-country beweging (ala Gram Parsons) combineert met de vocale kracht van Linda Rondstadt.

Hoewel de arrangementen en productie retro suggereren is dit album fris, het enige woord die ik ken om het te omschrijven. Alle nummers geschreven door London (met uitzondering van de Shaver/Jennings cover “You Ask Me To”) tonen een diepte en emotionele rijpheid die alleen afkomstig kan zijn van een reis door ziel en hart. Brigitte London schrijft wat ze voelt “If you want to know where I’ve been and where I am going, my songs tell it better than any publicity bio ever could”. Als je luistert naar haar opnames is er geen twijfel mogelijk dat ze de waarheid spreekt . Haar tienjarig verblijf in Texas is duidelijk van invloed op haar sound, een geluid waarmee ze in het begin van haar carriere zelfs de lokale muzikale elite naar haar optredens trok.
Een van de belangrijkste commentaren van recencenten dat de eerdere drie albums van London de energie van haar live-optredens niet altijd weergaven is met dit album geschiedenis. Met dit album heeft ze dat op een voortreffelijke manier bereikt. Vooral op “Saddle Mountain” waarin ze vertelt over haar moeilijke jeugd waarmee ze schijnbaar op een voor haar eenvoudige manier vrede mee heeft gevonden.


You Ask Me Too – Saddle Mountain

Richie Albright’s drums geeft een rock and roll energie aan dit autobiografische verhaal en geeft een solide basis aan het gehele album. Elk nummer, met inbegrip van een symfonisch geluid van het titelnummer, neemt de luisteraar mee op een reis naar het nieuwe en onverwachte. Met nummers als “Song of a Woman”, “Hard Woman” en “Strong Enough To Say Good-bye” is de CD een prachtige verzameling van uitstekende songs. London is altijd onafhankelijk gebleven en is het duidelijk dat ze de goedkeuring van Mainstream Nashville niet nodig heeft. Precies de manier waarop ze het wil.


Song of a Woman – Hard Woman


Strong Enough To Say Goodbye – Thunder

voor haar albums en meer info www.brigitte-london.com