Bobby Charles

Bobby Charles

Vorige week tijdens een avondje vinyl op de pick-up luisterde ik naar de LP “Rock Classic (Chess HJC 197) met daarop o.a. The Moonglows, The Flamingos, Dale Hawkins en ene Bobby Charles met het nummer “See You Later, Alligator”. Mijn geheugen liet me in de steek, kon deze zanger niet thuis brengen en nieuwsgierig ging ik op zoek naar deze voor mij onbekende zanger met een geweldige stem die klonk als een zwarte bluesman uit de Missisippi-Delta. Niets bleek minder waar, Bobby Charles was een blanke Amerikaanse singer-songwriter die als Robbert Charles Guidry op 21 Februari 1938 in Abbeville, Louisiana werd geboren. Bobby groeide als etnische cajun vanzelfsprekend op met Cajun-muziek maar ook met de songs van Hank Williams.
Als 15-jarige bezocht hij een optreden van New Orleans’s Fats Domino, een gebeurtenis die zoals hij zelf zegt “zijn leven voorgoed heeft verandert”.
Bobby Charles stond aan de wieg van de in South-Louisiana geboren swamp-rock, schreef en nam verschillende hits op waaronder het door Bill Haley & The Comets naar de top van de hitlijsten ingezongen “See You later, Alligator”, en het door Fats Domino beroemd gezongen “Walkin’To New Orleans”. In 1990 nam hij het nummer in een duet op met de man die het beroemd had gemaakt. Optreden was niet zijn favoriete bezigheid, Bobby was wars van de daarbij horende publiciteit, en hij beperkte zich dan ook tot het componeren en opnemen van zijn songs.
In de opnamestudio was hij gelukkig.


See You Later, Alligator – Last Train To Memphis – Gone Fishin’

Clean Water – Walkin’ To New Orleans – Wish You Where Here Right Now

In September 2007 werd Bobby Charles vanwege zijn verdiensten voor Louisiana opgenomen in The Louisiana Hall of Fame. Charles overleed op 14 Januari 2010 thuis in zijn geboorteplaats Abbeville, Louisiana.


Waarschijnlijk de enige filmopname die er van Bobby Charles is – Down South In New Orleans.