Front Country – Sake Of The Sound

Front Country – Sake Of The Sound

Bij het luisteren naar bluegrass muziek bekruipt mij vaak het gevoel dat de muzikanten uitsluitend in een razend tempo spelen om de luisteraar te imponeren met hun instrumentale vaardigheden in plaats van de song het verhaal te laten vertellen en de melodie de ruimte te geven. Bij de zeskoppige band Front Country heb ik dat gevoel niet, natuurlijk zijn het ongelooflijke virtuoze muzikanten die doordrenkt zijn met alle aspecten van American folkmuziek maar in plaats vast te houden aan het beproefde bluegrass mainstream spelen zij een ander soort bluegrass. Dit album is met het gevoel voor improvisatie daar een bewijs van, de artiesten proberen met elke song de grens op te zoeken en die telkenmale verder voor zich uitduwen.

Deze uit de omgeving van San Francisco afkomstige groep is in 2011 opgericht en bestaat uit Adam Roszkiewicz op mandoline, Jacob Groopman, gitaren en zang, Melody Walker, zang en gitaar, Jordan Klein op banjo en zang, Leif Karlstrom speelt viool en Zach Sharpe, bas.  Lead-vocal Melody Walker is een zangeres met het vermogen en de stem om elk genre zonder vocale aanstellerij te beheersen, ze neemt acht van de twaalf songs voor haar rekening. Het album bevat verder twee uitstekende instrumentals en twee nummers waarbij Jacob Groopman voor de lead-vocals zorgt.

Er zit een mooie balans tussen de geselecteerde nummers op het album met drie geschreven door Melody Walker, twee door Adam Roszkiewicz en de resterende zeven variërend van traditionals,  Bob Dylan, Kate Wolf en anderen. Soms hebben ze een traag tempo zonder de intentie om ons te tonen hoe geweldig ze zijn, soms eisen de nummers aan ander tempo om de diepte van teksten en zang te accentueren.

Vanaf het openingsnummer Gospel Train weet je dat je luistert naar iets bijzonders. Zoals de titel al doet vermoeden is dit een gospel, niet-traditioneel met banjo en viool op de voorgrond en met een verbluffende suggestieve vocale prestatie van Melody Walker. De sfeervolle instrumentale mix geven de song een spookachtige kracht die veel luisteraars zal doen watertanden bij het vooruitzicht van nog elf songs. Rock Salt & Nails (Utah Phillips) begint met een griezelige mandoline en prachtige expressieve zang ondersteund door geweldige harmonieën en een dramatisch gebruik van de instrumenten van wat zou kunnen zijn de definitieve versie van deze vaak opgenomen, maar nooit overtroffen song. De titelsong Sake Of The Sound (Melody Walker) is een vreemde bijna buitenaardse song die een bluegrassstructuur lijkt te hebben met een afwijkend gebruik van banjo, viool, bas, percussie, gitaar en zeer ongebruikelijk vocale harmonieën. Glacier Song heeft Jacob Groopman op lead vocal en is een song met een modern geluid die o.a bluegrass en folk combineert. Een combinatie die alleen mogelijk is bij muzikanten die perfect op elkaar zijn afgestemd, het vertrouwen hebben  in hun gezamenlijke creativiteit en buiten de lijntjes te durven kleuren. Like A River (Kate Wolf) is een andere song, buitengewoon virtuoos spel en geweldige harmonieën, banjo, viool, bas en gitaar.

Hopelijk zal dit collectief van deze enorme muzikale talenten bij elkaar blijven om de grenzen van verschillende rootsmuziek te verkennen en verder te ontwikkelen met toevoeging van hun eigen gevoel en virtuoze stijl.

Tracklist: 1. Gospel Train – 2. One Kind Word – 3 .Rock Salt & Nails – 4. Sake Of The Sound – 5. Daysleeper – 6. Undertaker – 7. Glacier Song – 8. Like A River – 9. Old Country – 10. Colorado – 11. Long Ago, Far Away – 12. Lovin’s For Fools

Sake Of The Sound 2014 (het complete album)