Biografie Hal Ketchum

Hal Michael Ketchum is geboren in Greenwich, New York op 9 april 1953. Hal groeide op in het landelijk gelegen Adirondack Mountains in een gezin waar muziek maken een belangrijk onderdeel was van het dagelijkse leven. Hij maakte op deze natuurlijke wijze kennis met allerlei vormen van muziek zowel klassiek, jazz als country, waar zijn vader een groot liefhebber van was.
“It was just a naturel thing to be intrigud with music” vertelde Hal later, die op zijn negende begon met het bespelen van de drums en op zijn veertiende met optredens in plaatselijke bars en cafe’s als drummer van een rythm en blues trio.
Al gauw ruilde Hal zijn drumstel in voor een 5-string banjo die hij later weer zou omruilen voor een Martin acoustische gitaar, het instrument van zijn dromen.
Hal vormde samen met zijn zingende en gitaar spelende broer een duo, het Ketchum-duo versierde optredens in de plaatselijke nachtclubs.
Het is inmiddels 1980 en Hal verhuist voor een korte periode naar Florida. In 1981 gaat Hal naar Texas, hij vindt een huis aan de rand van New Braunfels op een steenworp afstand van de befaamde Gruene Hall. Gruene Hall is een kleine oude discotheek en bekend als de eigenlijk “moederkerk” van de Texas music-scene waar talenten als George Strait, Lyle Lovett, Robert Earl Keen en vele anderen hun carriere begonnen.

“The house was a fix-upper and I had just dried it and put windows in and I was moving in one Saturday night and heard music playing from up on the hill” herinnerd Ketchum zich.
“I had come from the San Antonio side and didn’t even know Gruene Hall existed. I got in my truck, rolled the windows down and just followed this sound. I crossed the Guadalupe River and came up the hill and to the right and there was Gruene Hall on a Saturday night in all its glory with Ray Benson & Sleep at the Wheel playing for 600 drunken stomps and their dates. I was like, what the hell is this? It was like a movie.”

Hal bezocht elke vrije zondagavond de Gruene Hall om te luisteren naar Townes van Zandt of naar een naar zijn laarzen starende en voor 9 bezoekers spelende Lyle Lovett, naar Butch Hancock en Jimmie Dale Gilmore.

Aangemoedigd door deze artiesten ontwikkelde Hal zijn schrijvers- en zangtalent, zijn optredens werden werden beter en Hal promoveerde van openingsact tot hoofdact van de Gruene Hall.

“It was my writers- and songschool”.

Zijn eerste album “Threabare Alibis” ( 1981) die Hal voor eigen rekening opnam werd uitgebracht op het kleine Watermelon label uit Austin TX trok de aandacht van Forerunner Music, die Hal een contract aanboden,Hal tekende maar bleef maar korte tijd bij Forerunner, het grote Curb Records label contracteerden Hal en brachten hem naar Nashville voor de opnamen van zijn eerste Curb-album “Past the Point of Rescue”, van dit album werd in 1991 zijn eerste hitsingle “Small Town” uitgebracht.

Andere hitsingles die Hal in zijn langjarige carriere mocht hebben waren Hearts Are Gonna Roll, Mama Knows The Highway, Stay Forever, I Saw The Light, She Is, My Love Will Not Change en Just This Side of Heaven.

In totaal verkocht Hal naar schatting 15 miljoen platen.

In 1994 werd Hal geinstalleerd als 71ste lid van de Grand Ole Opry in Nashville en is hij regelmatig gastheer van de Opry Live Shows.
Met de gezondheid van Hal Ketchum ging het wat minder, in 1998 werd er door zijn artsen een neurologische aandoening aan zijn ruggemerg geconstateerd. Een aandoening die een verlamming aan de linkerkant van zijn lichaam veroorzaakte. Hal moest opnieuw leren lopen, gitaar spelen en alle andere basisvaardigheden. Inmiddels heeft de ziekte zich verder ontwikkeld tot MS, een ziekte waarvan zijn moeder ook het slachtoffer is geworden.
Hoe het nu gaat met de gezondheid Hal was ons onbekend, totdat wij het volgende bericht ontvingen na ons verzoek om een interview.

I am a good friend of Hal’s and gave him his start here at the Gruene Hall in New Braunsfels. Hal still has some health problems and is out of contact right now. I know that if he were feeling better he would be glad to answer your questions, but I am afraid it is not possible at this time. I will make sure that he gets in contact with you when he can.

Best to you and yours,
Tracie Ferguson

Vanzelfsprekend wensen wij ook vanaf deze plek, Hal en zijn gezin alle sterkte toe bij het overwinnen van zijn gezondheidsproblemen en hopen hem spoedig terug te zien op het podium.

Hal Ketchum woont met zijn gezin, echtgenote Gina en dochters Rosie, Ruby en Sophia net even buiten Nashville. Hal trad voor het laatst op o.a samen met de Hill Country Knights tijdens de Musicians in the Round in Sacred Passages te Wimberley TX. De opbrengsten van deze concerten komen voor een groot deel ten goede aan o.a. The Health Alliance for Austin Muscians.