Biografie Liam Clancy

Na de lagere school in Carrick-on-Suir ging Liam in Dublin werken als verzekeringsagent en volgde hij aan de National College of Art and Design een avondopleiding. Hoewel hij zich sterk aangetrokken voelde tot het theater, schreef en schilderde Liam ook maar het theater bleek voor hem belangrijker te zijn. Nog voor hij 20 jaar werd had hij een plaatselijke toneelgroep opgericht, het nog steeds bestaande “Brewery Lane Theatre and Arts Centre”, en John Millington Synge’s toneelstuk The Playboy of the Western World geproduceerd, geregiseerd en de hoofdrol daarin gespeeld. In die tijd trad Liam ook op in het Gaiety Theater in Dublin.

In 1955 ontmoette Liam in Ierland de Amerikaanse verzamelaarster van folksongs en oprichtster van het platenlabel “Tradition Records” Diane Hamilton Guggenheim die op zoek was naar Ierse folk zangers. Volgens Liam Clancy’s biografie “The Mountain of the Women: Memoirs of an Irish Troubadour”, had Diane Hamilton zoals zij zich noemde reeds in Amerika kennis gemaakt met de naar New York geemigreerde Tom en Paddy Clancy.In Ierland bracht zij een bezoek aan de Clancy familie waarbij de 20-jarige Liam werd uitgenodigd om verder met haar op reis te gaan. Tijdens die zoektocht naar Ierse folkzangers deden zij het plaatsje Keady, County Amagh aan, waar zij kennis maakten met met de zangeres Sarah Makem en haar zoon Tommy. Van Sarah Makem en Tommy waren er in 1954 opnamen gemaakt voor het door Jean Ritchie (The Mother of Folk) uitgebrachte album “Field Trip” (1954). Deze ontmoeting tussen Liam en Tommy Makem bleek later de start te zijn geweest voor een van de meest succesvolle groepen in de Ierse muziekgeschiedenis. De beide vrienden emigreerden in 1956 naar de Verenigde Staten en sloten zich aan bij de broers Tom en Paddy en vormden “The Clancy Brothers and Tommy Makem”.

De groep begon op te treden op benefiet-concerten voor The Cherry Lane Theatre, de Woody Guthrie-benefits en ze maakten platenopnamen voor het Tradition label van broer Paddy Clancy. In 1959 nam de groep het album The Rising of the Moon op, dit album werdt hun grote internationale doorbraak. Optredens in de grote Amerikaanse steden als Boston, Chigao en New York volgden alsmede een zestig minuten durend optreden in de Ed Sullivan Show op 17 maart 1961. Hun naam en faam waren gevestigd.
Er kwamen internationale tournee’s met als hoogetepunten optredens voor uitverkochte Carnegie Hall (New York) en Royal Albert Hall (Londen). Het handelsmerk van de groep werd de Aran sweater (Geansai Arann), een Iers kledingstuk van de Aran Islands die door moeder Clancy waren opgestuurd om haar boys te beschermen tegen het ruige Amerikaanse klimaat.

In 1975 verliet Liam de succesvolle groep en begon een solo-carriere in Canada, trad mneerdere malen op in CBC’s The Irish Rover show vanuit Vancouver en Calcary, had een hit met de song “The Dutchman” en presenteerde zijn eigen TV-show in Calcary en trad op in de CBC-concert series “Summer Evening” (1976). In 1975 tijdens een optreden op een folk festival in Cleveland, Ohio, USA, ontmoette Liam zijn oude vriend Tommy Makem die ook optrad op dat festival. Na een kort overleg traden de twee ter plaatse op en besloten om het duo Makem & Clancy te vormen. Tot 1988 traden zij als duo op bij talrijke festivals en concerten, en maakten zij meerdere succesvolle albums.
In 1984 kwamen The Clancy Brothers weer bij elkaar voor een reunion-tour die voor de broers een triomfantelijke werdt naar de podia’s in Dublin, Belfast, Cork en Galway.
In 1990, na het overlijden van broer Tommy, begon Liam als “The Clancy Brothers” samen met Patrick, Bobby en neef Robbie O’Connell op te treden. Ze maakten een album getiteld “Older But No Wiser” en bereidden een afscheidstournee voor. Tegelijkertijd gaf Liam concerten met de Fayreweather Band en The Phil Coulter Orchestra. En er ontstond een nieuwe groep met zoon Donal en Daniel O’Connel genaamd Clancy, O’Connel & Clancy.

In 1998 overleed Patrick, gevolgd door Bobby in 2002 en Tommy Mekam in 2007. Liam was het laatst overgebleven lid van The Clancy Brothers & Tommy Makem en bleef als soloartiest optreden daarbij begeleidt door muzikanten als Paul Grant en Kevin Evans. In de laatste fase van zijn leven leefde Liam Clancy in Ring, County Waterford, waar hij een opnamestudio bezat.
Liam Clancy overleed op 4 december 2009, zijn dood werdt wereldwijd en in Ierland in het bijzonder alom betreurd. Liam liet zijn vrouw Kim en vier kinderen Eben, Siobhan, Fiona en Donal achter. Hij ligt begraven in zijn woonplaats Ring, County Waterford, Ierland.