November 2011

November 2011

In artiest van de maand belichten we een artiest die door ons interessant wordt gevonden, we onderzoeken zijn / haar leven, discografie en andere wetenswaardigheden. Deze maand reizen we af naar Macon, Georgia, VS, waar onze artiest van de maand op 5 december 1932 werd geboren. Richard Wayne Penniman,bekend onder de artiestennaam Little Richard, is een Amerikaanse zanger, songwriter, muzikant en acteur, wordt beschouwd als de belangrijkste artiest in de overgang van rythm and blues naar rock and roll in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Hij was de eerste artiest die funk aan de rock and roll toevoegde en heeft eveneens een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de soulmuziek.

Zelf beweert hij, niet van enige bescheidenheid gespeend, dat hij “de architect is van de rock and roll” en de geschiedenis lijkt deze hoogmoedige uitspraak van Little Richard te bevestigen.
Meer dan enige andere artiest, met uitzondering van Elvis Presley, stofte hij de jaren ’50 af en legde de basis voor rock and roll met zijn explosieve muziek en charismatische persoonlijkheid. Hij maakte adembenemende rock and roll, zijn razende pianospel en raspende, schreeuwende zangstem op klassieke song als “Tutti Frutti”, “Long Tall Sally”, en “Good Golly Miss Molly definieerden het dynamisch geluid van de rock and roll.

biografie

discografie

media