Biografie Gretchen Peters

Gretchen Peters werd op 14 november 1957 geboren in Bronxville, New York in een politiek actief gezin. Gretchen begon al op jonge leeftijd folk- en protestsongs te zingen, songs die ze leerde van haar vader, zichzelf op de gitaar begeleidend. Op 5-jarige leeftijd schreef ze tijdens een lange autorit op de achterbank van de familieauto zittend samen met haar oudere zus haar eerste liedje, “Weeping Willow”. Er zouden er meer volgen, veel meer.
Haar vader, een schrijver, verliet het gezin in 1970. Het huwelijk werd ontbonden en haar moeder verhuisde met de kinderen naar Boulder, Colorado waar Gretchen de volgende 17 jaar van haar leven zou doorbrengen, een stad met een levendige muziekscene, een scene waar Gretchen zich bijzonder thuis ging voelen. Toen Gretchen 15 jaar was begon ze met wisselend succes op te treden in clubs in en rondom Boulder.
Op 19-jarige leeftijd nam Gretchen met een thuis-opname van één van haar songs deel aan de Boulder Music Weekend Competition. Een wedstrijd die zij met glans won.

De volgende 10 jaar bleef Gretchen optredens verzorgen in de clubs van Boulder, trouwde met producer Daniel Green en samen kregen zij een dochter, Gaitlin.

Om haar carrieremogelijkheden te vergroten als folk-country artiest vertrok Gretchen in 1988 naar Nashville waar ze als songwriter diverse losse contracten afsloot alvorens ze in 1992 een overeenkomst tekende met Sony Tree Publishing Company als songwriter.

Gretchen Peters begon voor haarzelf en voor één artiest in het bijzonder te schrijven in het vertrouwen dat de nummers die ze schreef zelf hun artiest en publiek zouden vinden.
De nummers vonden hun artiest en publiek en Gretchen veroverde haar plaats tussen de Nashville songwriters. Het eerste grote succes kwam met de song “Chill of an Early Fall” die ze samen met haar man Daniel Green schreef. In de vertolking van George Strait bereikte het nummer de top in de country-hitlijsten.
Omdat Gretchen het nummer niet alleen had geschreven vond ze dat ze dit succes niet op haar naam kon zetten, een terechte keuze. Dit veranderde echter toen het eerste door haar alleen geschreven nummer “Let That Pony Run” door Pam Tillis op single werd uitgebracht.
Deze eerste single werd al snel gevolgd door Patty Loveless’ uitvoering van “You Don’t Even Know Who I Am”, opnieuw een nummer één hit.

Het songwriters-succes bleef voortduren. In 1995 ontving Gretchen een Grammy Award nominatie en een Country Music Association Song van het Jaar Award voor Martina’ McBride’s uitvoering van “Indenpendence Day”. De song vertelt het verhaal van een kind die het huwelijk van haar ouders aanschouwd en het huis in vlammen op ziet gaan, een emotioneel en oprechte autobiografisch portret van de scheiding van haar ouders en ontreddering van het gezin.
Het vertelt ook het verhaal van een vrouw die terug vecht tegen een geweldadigde echtgenoot.

Peter’s is vaak ten onrechte omschreven als een componiste voor zangeressen gezien het feit dat sommige van haar grootste succes-songs door zangers zoals The Gordons, Bryan Adams, Michael Martin Murphy, Billy Ray Cyrus, The Woodys, Neville Brothers en Jimmy LaFave zijn uitgevoerd.

Prive is er tegenslag, haar huwelijk met Daniel Green bleek niet langer bestand tegen het hectische leven dat zij samen leiden en werd met wederzijdse instemming ontbonden. Gretchen krijgt een relatie met Barry Walsh, het paar trad na jarenlange relatie op 2 october 2010 in het huwelijk. De huwelijksreis ging via The Natchez Trace Parkway van Nashville naar New Orleans.

In 1996 maakte Gretchen haar platendebuut op Imprint Records met de cd “Secret of Life” en in 2001 tekende ze een lucratief contract met Sony / ATV Tree, treedt veel op in binnen- en buitenland en is zeker van plan dit tot in lengte van jaren te blijven doen. Bij haar concerten wordt Gretchen begeleid door inmiddels echtgenoot Barry Walsh op keyboard en accordeon.
Haar eigenzinnige teksten en haar warme gepassioneerde stem voeren je mee in een wereld van betekenisvolle woorden gehuld in prachtige muziek.

discografie

media