Biografie Raúl Malo

Het verhaal van Raúl Malo is voor een groot deel het verhaal van The Mavericks. Er is maar weinig bekend van Malo’s prive-leven, Malo werd geboren op 7 augustus 1965 in Miami, Florida in een tot de middenklasse behorend gezin van Cubaanse ouders. Raúl is getrouwd met Betty en samen hebben ze drie zonen: Dino, Vincent en Max, de laatste zong met Raúl mee op de 2007 CD “Marshmallow World & Other Holiday Favorites”.
Raúl begon met het bespelen van de basgitaar op de middelbare school en al snel vond hij zijn weg naar verschillende kleine lokale bandjes. In 1987 maakte hij zijn eerste plaatopnamen met The Basics, en één lied van deze sessie, “Paperheart”, verscheen op een promotie-album getiteld “Unsigned”. Het album werd geen succes maar de ervaring prikkelde Malo’s fantasie en deed hem verlangen naar meer.


The Basics – Paperheart

Dat verlangen naar meer begon vastere vormen aan te nemen toen Raul in de late jaren ’80 oude middelbare schoolvriend en bassist Robert Reynolds opnieuw ontmoette in een platenzaak die zij beiden regelmatig bezochten. Tijdens een van die ontmoetingen bleek hun muzikale smaak overeen te komen waarbij hun favorieten o.a. Hank Williams, Johnny Cash en Patsy Cline waren. Die wederzijdse muzikale liefde werdt de start van hun nieuwe band The Mavericks.
Reynolds overtuigde zijn vriend drummer Paul Deakin zich bij hen aan te sluiten en gitarist Ben Peeler completeerde het viertal.
Onder leiding van Raúl Malo bracht de band in het najaar van 1990 hun debuut-album The Mavericks uit en groeide de band uit tot een van de belangrijkste countrybands van de jaren ’90. Ze scoorden veel tophits en wonnen een Grammy Award en de Country Music Association bekroonde de band twee keer met de Top Vocal Group onderscheiding.


Tonight The Bottle Let Me Down – Dance The Night Away

Gedurende de laatste jaren van de jaren ’90 begon Malo ook als solo-artiest op te treden met o.a. het Dennis Burnside Orchestra, met wie hij in october 1999 zijn eerste solo-toer voltooide waarbij vooral nieuw werk van Raúl werd uitgevoerdt. In dat jaar ook brachten The Mavericks hun laatste album “The Best of The Mavericks” uit en besloten uit elkaar te gaan en werd Raúl Malo definitief solo-artiest.
In 2000 produceerde Raúl de artiesten Ethan Allen en KT Oslin en sloot hij zich als leadzanger en songwriter aan bij Los Super Seven en werkte met de latijns georienteerde zanger Rick Trevino in zijn studio’s.


Ethan Allen (You) – KT Oslin (Hold Me)


Rick Trevino (In My Dreams)

De eerste solo-opname van Malo was een in het Spaans door hem geschreven nummer “Bailare (El Merecumbe)”, hij deed in die periode ook een solo-opname van “Downbound Train” van Bruce Springsteen.
Wanneer Country Music Association (CMA) in 2001 een stem nodig heeft die alle verschillende hits kon vertolken van degenen die opgenomen zijn in de Country Music Hall of Fame doen ze een beroep op Malo vanwege zijn vermogen om de verschillende ritmes van deze hits uit te voeren.

Het eerste album van Malo als solo-artiest, “Today” uit 2001, weerspiegeld zijn Cubaanse achtergrond, maar met het diepe twang-gitaar geluid van de country-muziek. Zijn enthousiasme druipt van het album af als hij de pop-klanken van de jaren ’60 vermengd met salsa en country. Er volgen concerten en Raúl Malo brengt in de volgende jaren meerdere albums uit, met als laatste hoogtepunt het album “Sinners And Saints” die in october 2010 op de markt kwam.


Matter Much To You – Sombras – San Antonio Baby


Saints Behind Glass – Staying Here

‘Till I Gain Control Again

In 2012 is zijn agenda weer behoorlijk gevuld met o.a. optredens in Engeland (Londen, Birmingham), Ierland (Dublin) en Schotland (Glasgow).
Malo blijkt een van de meest begenadigde zangers van onze tijd te zijn, met zijn rijke en volle stem heeft hij zijn sporen in het Amerikaanse muzieklandschap getrokken.
Zijn hart ligt duidelijk bij de met spaanse en mexicaanse invloeden doortrokken calypso, carnaval, jazz, salsa en country, hetgeen gezien zijn afkomst niet bijzonder verwonderlijk te noemen is.

discografie
media