Biografie Carrie Newcomer

Carrie Newcomer is geboren in het niet meer dan 2000 inwoners tellende Dowagiac, Allen County,(Michigan), op 25 Mei 1958. Ze groeide op in Elkhart (Indiana) en is afkomstig uit een stabiel gezin met Amish, Quaker en Katholieke achtergronden. Al vroeg in haar leven was het voor Carrie duidelijk dat zij definitief de muziek in wilde, als men haar vroeg wat ben je aan het doen Carrie dan was haar antwoord “making songs”. Dat kreeg vastere vormen tijdens haar opleiding beeldende kunst aan de Purdue Universiteit, West- Lafayette Indiana. Vader Newcomer was in die tijd niet zo gecharmeerd van het voornemen van zijn jongste dochter o.a. vanwege de onzekerheden en de gevaren die een dergelijke stap met zich mee zouden brengen, later toen bleek dat Carrie doorzette was hij degene die haar door dik en dun steunde.
Haar carriere startte in 1980, het jaar waarin Newcomer lid werd van de drie leden tellende folkgroep Stone Soup. Met deze groep trad ze op in kleine en grotere zalen, festivals en elke andere mogelijkheid die zich voordeed. Met de Stone Soup nam Carrie twee albums op, Long Fields (1984) en October Nights (1987), die ze uitbracht op het door haar opgerichte platenlabel Windchime.

Nadat Newcomer de groep in 1988 had verlaten, richtte ze zich op haar eigen solo-carriere, trad op met artiesten van diverse pluimage zoals Scott Russell Sanders, Krista Detor, Tim Grimm, Michael White, Allison Krauss en Tom Roznoski. Het platenlabel Philo van Bill Schubart en Michael Couture zag haar potentie en namen Carrie onder contract en brachten in 1991 haar debuut-album Visions Of Dreams met veel succes uit. Carrie Newcomer ontwikkelde zich tot een multi-artiest die het leven verlicht met een verrassende diepte, humor en zuiverheid.
In 2008 behoorde ze volgens radiostation WUMB Boston tot de 50 meest invloedrijke folk-artiesten van de laatste 50 jaar.
In de herfst van 2009 werd Newcomer uitgenodigd door The American Center, de culturele afdeling van de Amerikaanse ambassade in India om daar de Verenigde Staten als cultureel ambassadeur te vertegenwoordigen. Ze trad solo op in India, gaf workshops, ontmoette en trad ook op met hedendaagse traditionele Indiase muzikanten. Ook bezocht Newcomer achterstandsgebieden in geheel India en ondersteunde hulpprogramma’s voor vrouwen en kinderen in nood. Over haar indruk over India zei ze “Music can be a language deeper than words. I love our differences. Cultures are rich and what makes each culture unique is to be celebrated, but I was powerfully moved by what we share as a human family.”

Newcomer is actief door geheel de Verenigde Staten, zij treedt op, organiseert zang- en componeer-workshops en heeft ook nog tijd om de mooiste songs op te nemen en uit te brengen.
Carrie Newcomer woont thans met haar gezin, man en dochter, in Bloomington (Indiana)