Biografie Tom T Hall

Als teenager richtte Thomas Hall de band The Kentucky Travelers op die optraden bij films die door Amerika reizende theaters werden getoond, een in die tijd een normaal voorkomend verschijnsel. Gedurende zijn diensttijd was jonge Thomas te beluisteren over het Armed Forces Radio Network en schreef komische nummers over zijn ervaringen in het leger. Hij zette in de jaren ’60 zijn carrière voort als radio-omroeper bij WRON, een lokaal radiostation in Ronceverte, West Virginia en als omroeper bij WSPZ Radio in Spencer, West Virginia.
Tom T Hall’s, zoals hij zich inmiddels noemde, grote schrijversdoorbraak kwam in 1963 toen countryzanger Jimmy C. Newman zijn nummer DJ For One Day opnam. Al snel verhuisde Tom T naar Nashville waar hij binnen enkele maanden een aantal nummers schreef die veel succes hadden, nummers die hem de bijnaam The Storyteller op leverde. Tom T schreef nummers voor sterren als Johnny Cash, George Jones, Loretta Lynn, Waylon Jennings, Alan Jackson en Bobby Bare.


Jimmy C Newman – DJ For A Day en Jeannie C Riley – Harper Valley PTA

Een van zijn vroegste succesvolle nummers, Harper Valley PTA, werd in 1968 opgenomen door Jeannie C. Riley verkocht meer dan zes miljoen exemplaren en won zowel een Grammy Award als een CMA Award. Tom THall zelf heeft dit nummer ook opgenomen, het is o.a te vinden op zijn album The Definitive Collection. Na dit succes nam Hall’s eigen zangcarrière een grote vlucht en had hij hits als A Week In A Country Jail, (Old Dogs, Children And) Watermelon Wine, I Love, Country Is, The Year That Clayton Delaney Died, I Like Beer, Faster Horses en vele andere. Hij is ook bekend van zijn kinderen-georiënteerde nummers, waaronder Sneaky Snake en I Care.


Old Dogs Children & Watermelon Wine – Ballad Of Forty Dollars


I Hope It Rains At My Funeral – Homecoming


That’s How I Got To Memphis – Faster Horses (The Cowboy and the Poet)


Pratt Street – Salute To A Switchblade

Na een carriere van meer dan 35 jaar, inmiddels 77 jaar, geniet Tom T Hall samen met zijn echtgenote Dixie van een welverdiend pensioen in Franklin, Tennessee, komt af en toe in de spotlights voor de presentatie en promotie van één van zijn boeken of zoals in 2007 voor de presentatie van de CD Tom T. Hall Sings Miss Dixie & Tom T van zijn eigen platenlabel Blue Circle Records. Op 12 Februari 2008 werd Tom T Hall opgenomen in de Country Music Hall of Fame, Nashville Tennessee.


Shoes And Dress That Alice Wore – The Year That Clayton Delaney Died


Time Takes Care Of A Few Things, Love Takes Care Of The Rest – Last Hard Town


Day Drinkin’ – The Loneliest Girl In The Crowd


Pamela Brown

discografie