Biografie Robert Ellis

Op het eerste gezicht lijkt de beslissing van singer-songwriter Robert Ellis om in november van het vorige jaar te verhuizen van Houston naar Nashville niet zo verwonderlijk .
Deze 24-jarige inwoner van Houston, Texas , die als een jongere artiest zijn brood verdiende tijdens een wekelijkse klassieke country show Whiskey Wednesday, had een deel van de laatste twee jaar “on the road” doorgebracht met bands als de Alabama Shakes, Old Crow Medicine Show en The Old 97’s. Met een rijke liedjesschat en charismatische podium persoonlijkheid bleek Ellis een singer-songwriter die in de voetsporen van George Jones of Kris Kristofferson zou kunnen treden.
Ellis kwam niet naar Nashville om een mainstream country carrière na te streven . Bij de aankondiging van zijn derde album laat deze singer-songwriter weten iets verder te willen dan een traditionele Nashville carrière. Voor hem begint dat met breken met de countryinvloeden van zijn vroegere werk.

“I wanted to break it down”, zegt Ellis, “I don’t want people to think of this record as coming from classic country influence. Obviously it’s a part of who I am, but I want them to hear the other stuff.”

Om dat te doen moest hij eerst zijn vroeger aarzeling om buitenstaanders in zijn creatieve proces op te nemen overwinnen . Voor zijn eerste twee platen, The Great Rearranger en Photographs, wilde hij niet met een producer werken omdat hij allerlei negatieve verhalen had gehoord van andere muzikanten . Maar ondanks zijn aanvankelijke aarzelingen heeft Ellis in de East Nashville studio ( The Casino ) van opnametechnicus Eric Masse met producer Jacquire King (Tom Waits, Kings of Leon, Norah Jones) terug getrokken om zijn derde album op te nemen, de samenwerking inspireert Ellis om zijn verleden van folk en country roots van zich af te spelen.

Deze nieuwe, nog titelloze album , waarvan de verwachting is dat hij gereed zal zijn voor het einde van dit jaar, zal veel meer stilistisch dubbelzinnig zijn dan de voornamelijk uit folk en country bestaande eerste twee albums. Het wordt een palet van genres, zoals R & B, Bossa Nova, Fusion en Free jazz.

Voordat het nieuwe album verschijnt voor de volgers van muziekis.nl een kennismaking met deze zeer bijzondere en talentvolle artiest.


The Portland Sessions – The Rolling Stone Sessions


The Grand Tour – Sing Along

discografie